Joey Crawford – fd NBA-domare

29 mars. Dag 29 av blogg 100.

Ni vet när man i poddflödet väljer ett avsnitt av en podd och man fastnar totalt. Man sätter i lurarna och stänger ute barnen, man går en omväg till jobbet för att man vill lyssna klart, man lyssnar lite för länge i sängen innan man ska somna.

Joey Crawford var fram tills för några veckor sedan en av NBAs mest kända domare. Ja, man är kanske en inbiten dåre om man faktiskt håller koll på domarna också. Men det finns bara drygt 60 domare, typ, i NBA.

Joey Crawford har varit med sedan sent 70, tidigt 80-tal. Han är 64 år och kroppen började säga ifrån. När han dömde fjärde matchen i NBA Finals i juni låste sig knät och halvvägs in i årets säsong så tog det stopp. Han kände att när han tänkte mer på hur han skulle kunna röra sig än på hur han skulle döma matchen så var det dags att lägga bort pipan.

Joey Crawford är dock inte vilken domare som helst. Av naturen är de flesta domare jag känner och känner till oerhört präktiga och korrekta människor. Inte bara på plan utan även utanför.

Hårda Joey

Inte Joey. Joey var hård. Joey hade svårt att anpassa sig till dagens teknik med kameror och mikrofoner överallt. Han sade inte till Timofey Mozgov att han skulle sluta snacka i NBA-finalerna i juni i år, han skrek: Shut up!

Vilket för Joey egentligen inte var något konstigt. Förutom att de har mikrofoner på sig hela tiden och ska vara de personer som ständigt håller huvudet kallt.

Inte som den gången när Tim Duncan var ny i ligan och Joey fick för sig att Tim Duncan satt på bänken och skrattade åt Joey. För är det något som Joey inte tålde var att någon ifrågasatte hans auktoritet. Han skickade ut Duncan från matchen och David Stern, chef för NBA på den tiden, stängde av Joey Crawford och det året var det enda året som Joey inte dömde en match i NBA Finals på 30 år. Det var inte första gången han skickade ut någon för att han tyckte att de ifrågasatte honom.

Till slut sökte han hjälp.

Det är fascinerande att lyssna, och är ni intresserade av NBA eller av hur en stenhård kille från Philly plötsligt inser att han måste söka hjälp för att behålla sitt jobb (och identitet) så lyssna. Jag rekommenderar via Overcast. 

Läs lite mer på Yahoo Sports.