Historien om skottklockan i NBA

8 mars. Dag 8 av blogg 100.

ncb_shotclock24_576

“Pro basketball would not have survived without a clock,” said Danny Biasone.

Fördelen med att vara hemma och sjuk är att man hinner skriva lite längre inlägg. Efter att ha lämnat Love på skolan så lyssnade jag på ett avsnitt av Roman Mars roliga podcast 99% Invisible. Det handlade om hur basketen tillkom och lite splittrat hit och dit om hur det gick till när dunken förbjöds i college-basketen mitt under brinnande raskonflikter men även om hur trepoängslinjen kom till och hur den har förändrat spelet.

Passade ju bra eftersom Steph Curry bombade i sin 300:e trepoängare i nattens match mot Orlando. (Och vilket skott!)

Men jag sparar historien om trepoängslinjen ett tag, det skrivs så oerhört mycket om den ändå just nu. Däremot så tipsade Roman Mars om att i hans 77:e program så pratade den om 24-sekundersklockan.

Hur 24-sekundersklockan räddade NBA från en säker död

Istället tänkte jag berätta om hur det gick till när basketen införde en 24-sekundersklocka. Har ni inte koll på vad det är? I basket har man 24 sekunder på sig att skjuta bollen. Tiden räknas från det att man får kontroll på bollen och om man inte skjuter, och träffar åtminstone ringen, inom 24 sekunder så går bollen över till det andra laget.

Idag kan det ju tyckas vara självklart att den finns och även varför den finns. Det skulle nog bli väldigt tråkiga matcher med väldigt få poäng.

Den 22 november 1950 spelades det en match mellan Fort Wayne Pistons och Minneapolis Lakers i NBA. Totalt sattes det åtta skott i hela matchen. Fyra skott per lag. Matcherna var även på den tiden 48 minuter, uppdelade i fyra quarters. Pistons utklassade Lakers i sista quartern. Med 3-1. Matchen slutade 19-18 till Pistons. Det är, som tur är, än idag den match med lägst poäng någonsin i NBA.

Men det var en vändpunkt. Danny Biasone, ägare av Syracuse Nationals, insåg att något måste göras. Det lag som fick ledningen i en match satte sig i princip på bollen och de andra laget fick foula om de ville ha bollen. I en slutspelsmatch 1953 sköts det 128 straffkast.

Biasone visste att någon sorts klocka behövdes. Han tänkte att runt 60 skott per lag och match borde ge en mer underhållande match. En match är ju 48 minuter (2880 sekunder) så 2880 sekunder / 2 x 60 = 24 sekunder.

Redan säsongen 1954-55 infördes skottklockan och poängsnittet åkte upp med 13.6 poäng. 3-4 år senare snittade alla lag över 100 poäng per match.

Samtidigt som man införde skottklockan införde man även lagfoul, det vill säga att man i varje quarter alltid fick skjuta straffar efter ett visst antal foul. I svensk basket idag skjuter man från femte lagfoulen, i NBA från sjätte.

Idag

Skottklockan är än idag 24 sekunder i NBA, men inom andra organisationer har den ändrats fram och tillbaka men det är 24 sekunder som gäller i alla större ligor i världen förutom amerikanska college-basketen. Där kortades den ner till 30 sekunder efter att ha varit 35 sekunder sedan början av 90-talet. Innan dess var den 45 sekunder!

Det är ingen vild chansning att säga att NCAA kommer att ha 24-sekundersklocka snart eftersom college-basketen är tråkigare än på väldigt länge.

Även om vissa saker inte har ändrats sedan NBA (då BAA) startade 1946, som höjden på korgen (10 feet) och straffkastlinjen har andra saker tillkommit och ändrats. Som trepoängslinjen, som kom till NBA 1979 och som sedan har justerats fram och tillbaka ett par gånger sedan dess.

Fler regler kring tid

I NBA (och även i andra ligor) finns det en hel del andra tider att hålla koll på, regler som finns för att spelet ska vara roligare att titta på.

8 sekunder. Tiden du har på dig att komma över halva plan. Sedan får man inte gå tillbaka över mittlinjen igen.

5 sekunder. Du har fem sekunder på dig att passa in bollen på plan vid inkast. Det finns några fler femsekundersregler, men vi går inte in på det nu.

3 sekunder. Tiden du får befinna dig inne i det som kan kallas det målade området, innan du antingen måste kliva utanför eller ett skott tas.