Basketligans problem

Jag brukar maila Basketligan en gång om året med mina synpunkter, och har hittills aldrig fått ett svar, och har inte sett mycket till förändringar heller.

Här är årets mail:
1. Spelarna MÅSTE ha sina efternamn på linnena. Man bygger intresse genom spelarna, inte genom laget eller ligan. Det är spelarna som drar publiken. Är det bilder på TV eller i tidningen ska det synas vilka spelare det är. Dessutom så slipper man sitta med programmet i knät under hela matchen. Jämför med allsvenskan där lagen får uppsving så fort det kommer en stjärnspelare. Det kan tyckas vara kortsiktigt, men det framgår ju klart och tydligt att det är enda sättet. Vore grymt om varje lag kan bestämma två-tre spelare som ska användas i marknadsföringen, lite som Solna har gjort med Leslie Myrthil. Se också hur mycket publicitet Solna fick genom Derrick Tarver, trots att han kanske inte var så bra som många påstod.

2. På bröstet på linnet SKA lagets namn/logga vara den största loggan. Det ska synas vilket lag det är man kollar på. Tittar man på Sportnytt ska det framgå väldigt tydligt vilka två lag som spelar. Inte att det är två okända lag som sponsras av stora företag.

3. Det ska synas på golvet vilket lag som är hemmalag. Det här har blivit bättre, men är värt att jobba vidare på. Är det bilder på TV ska det genast synas att man spelar i tex Solna.

4. I lagets namn måste det framgå från vilken stad laget kommer i från. Det går inte att ha lag som endast har ett företagsnamn. När lagen dessutom byter namn hela tiden är det ju inte lätt för publiken att hänga med. Att Helsingborg får byta namn till Öresundskraft under pågående säsong är faktiskt riktigt konstigt.
Jag är ingen marknadsföringsexpert, men jag tycker det är ett klockrent exempel på hur man INTE bygger ett varumärke. Att det kommer nya lag lite då och då är väl en sak, men man måste ju åtminstone veta vart lagen kommer i från.

5. Det måste göras något åt den bedrövliga bevakningen från media. Det måste pushas mycket mer, det går inte att bara sitta och beklaga sig över att tv-sporten väljer att bevaka speedway, innebandy och handboll istället. Ju mer mediabevakning desto mer publik, men också, ju mer publik desto större mediabevakning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *