Några tips när man ska bygga webbplats #blogg100

Det är inte så lätt att bygga webbplatser. Vare sig de är stora eller små. Men jag ska försöka lista ner några saker som jag tycker att man bör tänka på innan man väljer verktyg och metod.

1. Användarvänlighet

Det viktigaste av allt. Är det inte lätt för användaren att uppdatera webbplatsen så kommer det inte att göras. Jag vet inte hur många gånger jag sett döda webbplatser bara för att den enda som kunde uppdatera den har slutat eller tröttnat och man vill inte gå till utvecklaren eftersom han är för dyr. Eller för långsam.

Men detsamma gäller givetvis för besökaren. Det ska vara lätt för besökaren att hitta, att navigera, att hitta sök-rutan och så vidare. Ta in en expert på detta och gör sedan tester. Fungerar det inte, ändra! Vilket leder oss in på nummer 2.

2. Flexibilitet

Se till att det verktyg du väljer, och den webbplats du bygger, är flexibel. Det ska vara lätt att bygga ut den om man vill, det ska vara lätt att haka på extra funktioner när behovet uppstår. Om man använder till exempel en videotjänst idag, så får det inte vara jobbigt att byta videotjänst imorgon.

Tjänster kommer och går, trender ändras. En webbplats ska ofta hålla i minst tre år och webben rör sig fort. Men bygg inte in alla funktioner på en gång.

3. Bygg ut efter behov

Om det tar flera år att bygga en webbplats, kan man vara säker på att det kommer att bli dyrt när den ska uppgraderas. Så då drar man sig för att uppgradera, man kanske hoppar över en version. Så efter ett tag så uppdateras knappt webbplatsen. Ingen orkar gå in och ändra det som finns. Så till slut måste man lägga ut en miljon på att köpa den där nya versionen bara för att uppfylla de enklaste kraven.

Frågar man medarbetarna i organisationen så vill de ha allt. Alla funktioner som går att få och gärna några som måste uppfinnas också. Det är bara naturligt. Där gäller det att som ansvarig se den lite större bilden och stryka det som inte är absolut nödvändigt. Det får hellre komma i fas 2 och fas 3. För många specialfunktioner har en tendens att försena hela arbetet och det är det inte värt.

Så gör en kärna som uppfyller de grundläggande kraven men som sedan går att bygga ut i all oändlighet istället. Så fort webbplatsen är lanserad så går man rakt in på att förfina det som är gjort och på att plocka ut de funktioner som har högst prioritet.

Det jobbigaste med det här är att hantera medarbetarnas önskemål och krav. Det gäller att kunna förklara varför alla inte kan få som dom vill.

Är det verkligen nödvändigt att lägga en tredjedel av budgeten på den där avancerade bildsnurran? Kommer något att använda den?

4. Det finns inget ’one system to rule them all’

När en större organisation ska bygga extern webb och intranät så är det lätt att man vill ha in alla existerande och framtida system i samma installation. Bilddatabaser, ärendehanteringssystem, projektplatser, webbutiker, forum och massor av annat ska in.

Varför? Det finns inget CMS idag som uppfyller alla krav. Som klarar allt. Jag tycker att man ska använda de system som är bäst på det de gör. Det kommer bara att bli trubbel om man bygger in allt i samma system. Vad händer när projektplatsen inte uppfyller kraven? När webbutiken plötsligt inte kan stödja det senaste betalsystemet?

Besökaren struntar ju i vilket system det är bakom. För det är ju inga problem idag att utseende anpassa fronten så att allt ser likadant ut.

5. Mobilen & Co.

Den här borde vara självklar idag, men jag ser många nya sajter lanseras som inte har något mobiltänk alls. Man lanserar gigantiska sajter i dyra system men man har inte mobilanpassat. Sajter som ska hålla i minst 3 år.

Det är ingen överdrift att det är väldigt mycket enklare att ha med det faktum att besökarna har olika skärmstorlekar redan från början. Att göra det i efterhand är dyrt och krångligt.

Och låt besökaren välja vilket innehåll som är relevant i mobilen. Det absolut värsta jag vet är när sajten är mobilanpassad och det inte finns ett enda sätt att komma till den vanliga versionen. Testa svenskaspel.se till exempel.

6. Använd all kunskap som finns på nätet

Kolla igenom Vägledning för webbutveckling. Det är en fantastiskt bra start.

Tillägg: Pontus Vinderos postade ett bra inlägg om hur processen borde se ut. 

 

Det finns såklart mycket mer. Välj ett verktyg som har tillgängligheten inbyggd i grunden, då får du oftast SEO med på köpet. Använd effektkartläggning, en metod som tittar på vad besökaren vill göra på sajten, och inte vilka de är. Gör användartester, det ger väldigt mycket.

Det finns anledning att återkomma om detta.

Tråkiga 404-sidor

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 09.34.11

Den allra tråkigaste sidan att råka ut för när man letar efter något är den som kallas 404. Det är den sida som visas när en länk är trasig, när en sida har raderats eller när man skrivit in fel adress.

Men det måste inte vara så. IMDB, den gigantiska filmdatabasen, har istället massor av filmcitat. Lätt modifierade. Den kanske inte är så praktisk, men den är rolig. Ladda om deras sida för fler varianter.

Tipstack till länkfantomen Johan Hedberg.

 

 

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 09.37.19

Facebook har gjort en WordPress-plugin

Facebook har snickrat ihop en plugin till WordPress som integrerar Facebook med din blogg. Direkt när jag skriver ett inlägg kan jag fylla i fält så att jag postar på mina sidor, och på väggen hos vänner.

Har inte riktigt klurat ut allt man kan göra, så det här får bli ett första test. Det kan då bli lite spammigt på Facebook från just det här inlägget.

Det är också aningens många Facebook-knappar runt inlägget, men det får jag justera lite.

Tillägg: Alla dela-knappar och liknande drar ner laddtiden ordentligt på sidan, så de får jag nog skala bort. Det finns även lite widgets och liknande. Testerna får fortsätta helt enkelt.

 

Hemsida till ditt företag på Gotland?

Solnedgång Visby Beach club

Jag har funderat på det här ett tag, att många gotländska företag inte finns på nätet. Ett problem är att många inte vill betala vad det kostar att sätta upp en sida. För hur enkel man än gör en sida så tar det ett antal timmar att registrera domän, skapa konto på ett webbhotel och framför allt att anpassa sidan utseende- och funktionsmässigt.

Så jag funderar på att erbjuda ett startpaket. I det ska det ingå hjälp med domänregistrering, registering av konto hos ett webbhotell och design och programmering av sidan. Givetvis lite strategi, sökmotoroptimering och utbildning också. Hjälp med att komma igång med Google Adwords och Facebook-annonsering kan man också få.

Givetvis kommer sidan sedan att vara lätt att uppdatera.
För någon liten extra peng hjälper jag gärna till med att fixa Facebook-sida och en plan för hur den ska användas också.

Jag tror att 10.000kr + moms skulle kunna vara ett bra pris. Det blir ju cirka 20 timmars arbete och det kan man faktiskt idag göra en rätt enkel men funktionell sajt på. Vill man ha mer avancerade lösningar så går det givetvis att ordna en offert på det.

En eller två annonser i gotlandstidningarna kostar ju minst 10.000kr och för det får man en dags exponering. Jämför det med att ha en hemsida som drar träffar i många år och som är öppen för alla. Speciellt viktigt är det ju om man har en målgrupp som sträcker sig lite längre än Gotland. Till exempel turister.

Jag tror inte att det här är något man kommer att bli rik på, men kan man hjälpa upp nätnärvaron på Gotland så ger det andra effekter på sikt.

Om någon skulle vara intresserad av det här startpaketet så är det bara att höra av sig till mig. henrik@lowenhamn.se eller 070-756 10 86. Jag har F-skattsedel.

Mina WordPress-installationer

Uppdaterad: 6 november 2012

Jag gillar WordPress, och det här är en lista på de webbplatser jag satt upp, eller som jag jobbar med. Många av mina egna bloggar är under uppbyggnad och saknar både design och innehåll.

www.lowenhamn.se
Den jag jobbat längst med, men det syns inte, eftersom jag nyss bytte tema. Men jag har passerat 1000 inlägg på cirka 4 år, så den har hängt med ett tag.

www.flyttatillgotland.se
En sajt jag är riktigt nöjd med, och den som drar flest besökare av de jag har gjort. En enkel installation med standardtemat som jag har anpassat. Dock är det lite special med en BBPress-installation som är kopplad via Facebook Connect.
Uppdatering: Denna webbplats jobbar jag inte med längre.

www.gotland.info/pressrum
Ett försök till pressavdelning på sajten.
Uppdatering: Denna webbplats jobbar jag inte med längre.

love.lowenhamn.se
Loves egna sajt med bilder och annat. Spärrad med lösenord, men vem som helst kan regga sig med hjälp av Facebook.

lifestream.lowenhamn.se
Ett tag var den bara en lifestream, med ett flöde av mitt digitala liv. Har sedan dess vuxit till att hålla reda på min färd mot 72kg och 12km på 60 minuter. Funderar på om det ska bli min ’privata’ blogg. Numera nedlagd och flyttad till lowenhamn.se.

www.fredagsmixen.se
Här postar någorlunda regelbundet dj-mixar jag spelat in.

ilovedisco.se
En musikblogg. Under uppbyggnad.

hajfi.se
En prylblogg. Under uppbyggnad.

visbygotland.se
Tänkt att bli en nyhetsblogg om Gotland. Under uppbyggnad.

lowenhamn.com
En personlig blogg, fast på engelska.

hack4europe.se
Uppsatt för ett event som gick av stapeln i juni 2011.
Uppdatering: Denna webbplats jobbar jag inte med längre.

oppnakulturarvet.se
Uppsatt för ett seminarium under Almedalsveckan 2012.
Uppdatering: Denna webbplats jobbar jag inte med längre.

ksamsok.se
Jag byggde om ett tema och piffade till den lite.
Uppdatering: Denna webbplats jobbar jag inte med längre.

cms.k-blogg.se
Ett blogg jag satte upp för att informera om arbetet med nya webbplatserna på Riksantikvarieämbetet
Uppdatering: Denna webbplats jobbar jag inte med längre.

Jag vann en biljett till Wordcamp Sthlm

Wordcamp Sthlm

Jag har ju varit i valet och kvalet länge om jag skulle gå på Wordcamp Sthlm. Egentligen borde det ha varit självklart, eftersom chansen att umgås med massor av andra WordPress-nördar inte kommer så ofta. Dessutom en massa föredrag och annat.

Men nu finns det inte så mycket att tveka om. Jag vann nämligen en biljett i en tävling anordnad av Sökmotorkonsult.se. Jag tackar och bockar och tar med mig datorn och dyker upp på tekniska museet.