Helvetica t-shirts

Jag satt och letade t-shirts ikväll och hittade egentligen inga bra. Så jag slängde ihop ett par egna förslag i den klassiska Helvetica-stilen. Ni får gärna sno dom men skicka åtminstone en i storlek medium till mig.

I was searching the web after cool t-shirts but I didn’t find any. So I made some suggestions in the classica Helvetica-style. Feel free to steal the ideas but if you do, please send me a t-shirt, size medium. Fortsätt läsa ”Helvetica t-shirts”

Trådlösa mikrofoner – testar på barnen

loveelsamictest

När vi köpte en videokamera till jobbet så köpte vi även riktiga bra trådlösa myggor. Jag har inte riktigt hunnit testa dom, eller rättare sagt, jag har inte hunnit mecka med inställningar för att få till det.

Så idag satte jag myggorna på mina barn, letade upp lediga frekvenser, satte upp två kameror och gjorde en intervju med dom. Visar bara inledningen här, resten av filmen reserveras för släkten.

Myggorna är Sennheiser EW100, kopplade med XLR till en Zoom H6. Filmade gjorde jag med en Sony NEX-5T (Love) och en GoPro 3+ Black (Elsa) utan att jag tänkte på vilka inställningar som var gjorda. (Till nästa gång: rätt upplösning på Sony-kameran och stäng av autofokus. Samt, Protunes-läget på GoPro är ju bara bra att ha om man verkligen tänker justera färgerna. Kolla kanske kameravinkeln innan jag sätter igång också.)

Min röst spelades in med XY-micken som sitter på Zoom H6-apparaten. Jag har inte redigerat ljudet mer än att ställa nivåer och att göra om min kanal till mono.

Ljudet blir väldigt bra, allt bakgrundsljud jag har fått tidigare är borta. Sedan att en mygga inte är idealiskt på en väldigt rörlig 4-åring är en annan sak. Men dessa myggor kommer absolut att bli bra även i podcast-sammanhang.

Polar Flow – horribel mjukvara till en bra klocka

M400_beautyshot_eng_imperial1

Inför jul köpte jag min första klocka på 20 år. Om man inte räknar med en iPod Nano förstås.

Det var en Polar M400, en klocka man mest använder för att springa med, men som också fungerar som ett aktivitetsarmband. Den mäter dygnet runt, och man kan använda den till att mäta sömn, steg och allmän rörelse.

Framför allt springer man med den, och till det fungerar den mycket bra. När man väl lärt sig hur den fungerar (inte logisk) och hittat hur man ställer in vad det är den ska visa, så är den riktigt bra att springa med. Har inte upptäckt några problem med att den mäter fel eller liknande, utan den ger ifrån sig det den ska.

Uppdatering – maj 2016

Efter hand har Polar uppdaterat mjukvaran så nu fungerar synkningen med mobil riktigt bra. När väl alla inställningar är gjorda så är det en väldigt bra klocka. Det verkar dessutom som om senaste uppdateringen fixade något med batteritiden för ett tag såg det ut som om batteriet höll på att dö.

Jag tycker nog fortfarande att det är en lite för dyr klocka och den är inte speciellt snygg. Mjukvaran i klockan är fortfarande yxig men fungerar. Mjukvaran i appen och webben har blivit mycket bättre och det kommer nya funktioner hela tiden. Strava-integrationen sparar väldigt mycket tid för mig.

Ett tips: Har du första modellen av denna klocka med en gummflärp som ’skyddar’ USB-porten på undersidan, ta bort den på en gång. USB-porten tål väta och flärpen stänger bara in fukten. Skölj av klockan efter varje pass och gör rent porten lite då och då, så fungerar den alldeles utmärkt.

Utseende

Har fått en del gliringar om att jag har en retro-klocka. Så lite har alltså hänt med löparklockornas utformning de senaste 10-15 åren. Alltså, ingenting. Samma trista LCD-display. Men den gör sitt jobb, den sitter bra och har man lite modeångest så finns den i vitt.

Interface

Horribelt. Oerhört svårt att hitta rätt i inställningarna och först idag, 3 månader senare, lyckades jag hitta att det finns en snabbväg till att synka med telefonen. Massor av menyer, helt utan förklaringar, och oerhört förvirrande beteckningar på saker och ting.

Men när man väl ställt in allt så fungerar det mycket bra, och parningen med pulsmätaren var superenkel och fungerar sedan utmärkt.

Att springa med

Den piper till när den ska, mäter som den ska och när man som ovan nämnt har ställt in hur de olika ’skärmarna’ ska se ut, så är det lätt att snabbt få rätt information, även i farten.

Enda problemet är att det ibland tar 30-45 sekunder för den att hitta GPS-satelliterna, trots att man står på samma plats som alltid.

Mjukvara

Men det är efter rundan problemen börjar. Det finns två sätt att synka med det som av någon anledning kallas Polar Flow. Antingen via bluetooth till telefonen. Det andra är med USB-sladd till datorn. Det är det bästa sättet. Idag försökte jag synka med telefonen. Först hade jag blivit utloggad från appen, så det gick väl en kvart innan jag lyckades få ett nytt lösenord. För det måste man gå till webbplatsen (som är snyggt mobilanpassad).

Den synkar och jag försöker hitta ett sätt att ladda ner träningspasset (varför? jag kommer till det). Från appen är det omöjligt, men från mobilwebben går det utmärkt. Ladda ner, spara i Dropbox. Problem 1: det är en zip-fil som laddas ner. Problem 2: Av någon j-a anledning hade inte synken fungerat så bra. Så filen var tom.

Jag gjorde om synken på datorn. Programmet heter FlowSync, och inte Polar Flow som alla andra appar, webbplatser med mera. Det har hittills fungerat bra, förutom att de första gångerna så nollställdes en massa inställningar vid varje synk. Det verkar dock fungera nu.

På webben kan man se allt om passet, det mesta är faktiskt riktigt lätt att se och jämföra.

Men jag gillar ju Strava mycket bättre, och de flesta träningsklockor/appar synkar automatiskt med Strava om man vill det. Dock inte Polar. Polar synkar inte med någon annan tjänst. Så man får ladda ner filen, och ladda upp i Strava.

Nu testar jag en tjänst som heter tapiriik.com som kan plocka upp filen från en mapp i Dropbox och skicka till både Runkeeper och Strava. Så synd att man inte kan få till den där filen från mobilen…

Slutsats

Kan jag rekommendera ett köp? Nja. Inte så länge Polar inte öppnar upp så att andra appar kan hämta automatiskt och inte så länge iOS-appen är fruktansvärt usel. Klockan är bra men kringtjänsterna är faktiskt under all kritik. Det är som om det finländska Polar inte riktigt hängt med i utvecklingen de senaste 10 åren.

#pennfajt Pilot Frixion vs Uniball Jetstream

Sedan min tid som PR-konsult har jag fattat tycke för lite bättre anteckningsblock. Har man bättre anteckningsblock måste man ha bra pennor.

Så jag har testat den relativt nya Pilot Frixion, mot den penna som The Wirecutter utsåg till bäst i test, Uniball Jetstream.

Pilot Frixion har den lite unika funktionen att man kan sudda, trots att det är bläckpenna. Det fungerar faktiskt riktigt bra, i alla fall om pappret är någorlunda stabilt.

Det är en bra penna, men det är aningens för mycket motstånd när man skriver, även om det är inte så farligt. Däremot har jag på en vecka gjort slut på en penna, och det är inte så bra.

Uniball Jetstream då? Den är helt fantastisk. Den bästa penna jag någonsin skrivit med. Eller ritat med. Den glider helt galet bra över pappret. Kombinerat med Moleskines fina böcker så blir resultatet att man antecknar allt som sägs, bara för att det är så lätt.

Båda pennorna är bra, kostar ungefär 35 kronor styck och går att fylla på.

Uppdatering: Efter att ha antecknat som en galning under 5 dagar på konferens så är det helt klart att Uniball Jetstream är helt överlägsen när man måste skriva snabbt och läsligt. Har aldrig varit med om en penna som glider så oerhört lätt och smidigt över pappret.

IMG_1373

Grattis Mac, 30 år!

1996_performa6400a

Grattis på 30-årsdagen, Mac!

Idag är det 30 år sedan Apple släppte sin första Mac. Så här är alla Mac-burkar jag har haft i min ägo. Då har jag inte listat de jag har haft i jobbet eller skolan. Som den Quadra 700 jag använde i två år på KTH, eller alla dessa burkar på alla grafiska jobb jag haft. Betat av rätt många modeller faktiskt.

Min första egna var en Performa 6400 (bilden ovan). Stor burk med subwoofer. En riktig konsument-dator. Tyvärr så ramlade den i bitar efter ett tag så jag fick slänga den.

5.0

Sedan köpte vi en begagnad G4, som jag fortfarande har kvar men som inte varit igång på väldigt många år. Den använda jag till mycket musikfixande, spelade in DJ-mixar och annat. Brände Mixed Feelings-skivor till kompisarna.

mbwhite3

2006 flyttade vi till Gotland och köpte en Macbook. Den lever fortfarande men plockas bara upp när den behövs, men jag hade den om iTunes-burk i Stockholm i höstas.

Batteriet är dött, tangentbordet trasig och strömsladden är den tredje i ordningen. Hårddisken byttes ut till 500GB men nu är den i princip tom.

Mac-Pro-old

Jag har även en gammal Mac Pro som står och snurrar med överladdat iTunes-bibliotek därhemma. 4-5 TB med lagring men så trött så trött. Den förtjänar verkligen pension snart. DVD-brännaren är utbytt flera gånger, men annars är det bara nya hårddiskar som tillkommit.

MacBookAir132_v

Min älskingsdator. En Macbook Air från 2012. Används dagligen!

 

Men…

Macintosh_classic

Där hemma står det också en Macintosh Classic, plus en liknande som jag nu glömt namnet på eftersom den stått i Gröndal i många år. Den ena har jag fått, inklusive den väska man hade för att bära den i, den andra hittade jag i soprummet på Alströmergatan. Båda har varit igång, men nu var det allt för längesedan.

Apple vs Samsung

applemisunderstood

Det finns ju en och annan som anklagar mig för att vara en Apple Fan boy. Men jag har använt Apple-burkar, och andra produkter, sedan 1993.

Men ibland behöver man inte argumentera så mycket om varför man känner lite extra för Apple, jämfört med till exempel Samsung.

geargif

Kolla Samsungs reklamfilm för Samsung Galaxy Gear, klockan som enligt Computer Sweden lämnade Apple på efterkälken, men som nu ges bort gratis till alla som köper en tablet eller telefon från Samsung.

http://youtu.be/T8nJKWJTsUg (raderad)

Sedan kollar du Apples reklamfilm som kom förra veckan. Skillnad i anslag?

http://youtu.be/ImlmVqH_5HM (raderad)

Bredband via tråd och luft

20130628-082448.jpg

20130628-082456.jpg

Det här är knasigt. Det ena abonnemanget kostar nästan 400kr per månad och är trådbundet. Man måste betala för telefon även om man inte använder den.

Det andra abonnemanget kostar 89kr per månad och finns i luften.

Syns att det billiga abonnemanget har en tight trafikbegränsning.

Mina digitala verktyg #blogg100

jockeskontor

Jag har ju faktiskt ett kontor, men där sitter jag bara när jag behöver stänga in mig, eller spela musik lite extra högt utan att störa familjen eller när jag måste göra något i iMovie på den gamla stora datorn.

Men för det mesta är mitt kontor en Macbook Air och jag har den laddad med ett par verktyg som jag har väldigt svårt att klara mig utan. Det är de som jag använder till nästan allt.

Evernote

Jag använder Evernote till allt. Till recept, till inköpslistor, till att göra-listor. Jag sparar info som är bra att ha, serienummer på datorer och telefoner, vissa bra att ha-bilder. Ser jag något fiffigt i en tidning så tar jag en skärmdump, eller ett kort, och sparar.

Jag har kopplat vissa tjänster till Evernote, via IFTTT, som till exempel att spara allt jag skickar till Pocket. Tidigare sparade jag alla favoritmarkerade Tweets, men det fixade Twitter så att det inte fungerar längre. Just med IFTTT så finns det en hel del sätt att utveckla Evernote på. Obegränsade möjligheter nästan.

Men framför allt använder jag Evernote till mötesanteckningar, till att skriva rapporter och längre tankar. Till att förbereda mig inför möten. Det är helt klart en bra grej att den sparar allt i molnet, men det bästa med det är att jag då har allt i mobilen också. Det finns ingen ände på hur värdefullt det är.

Jag har en Moleskine från Evernote, men det är lite meningslöst att ta kort på mina kråkfötter. Men det ser snyggt ut på möten.

Dropbox

Alla mina dokument, allt jobbrelaterat som skickas till mig, sparar jag i Dropbox. Alla mina fakturor sparas i Dropbox. Inga problem att sedan öppna i telefonen och skriva ut om det skulle behövas.

Påminnelser

Ja, faktiskt. Apples app som finns både på datorn och telefonen använder jag för att sätta upp det som ligger närmast att göra. Jag har testat en massa andra appar, men ju mer funktioner de har, desto krångligare blir de att använda. Jag försöker därför hålla den här ganska kort, så att det verkligen bara är det viktigaste som ska ske, de närmaste dagarna.

Pages, Keynote, Numbers

I min strävan att hålla datorn helt fri från Adobe och Microsoft, så har jag faktiskt börjat använda Pages istället för Word. Jag använder även Pages för att göra fakturorna. De måste ju vara snygga.

Keynote använder jag när jag utbildar och föreläser. Så enkelt och lättjobbat. Allt bara fungerar. Numbers använder jag mest till att öppna Excel-dokument.

Pixelmator

Används istället för Photoshop. Tyvärr är det bara en skugga av originalet och det saknas en del rätt viktiga funktioner och framför allt är det svårt att hitta i menyer och verktygslådor. Dessutom är reglagen alldeles för dåliga. Men det får duga.

ChrashPlan och TimeMachine

Det visade sig vara ovärderligt att jag hade en backup på nätet när hårddisken kraschade. Det var bara att tanka ner 50GB backup. Men nu gör jag backup både på nätet och på en annan dator via CrashPlan och sedan försöker jag komma ihåg att köra TimeMachine minst en gång i veckan också.

Foto: Jocke Jardenberg med sitt kontor, från GMA12. Henrik Löwenhamn, CC BY-NC-SA.

Arbetsverktyg #blogg100

Idag har jag varit i Stockholm och träffat en rekryterare för ett jobb jag har sökt. När vi gick igenom profilen de var ute efter så handlade det bland annat om vissa mjukvaror. Adobe-paketet har jag ju jobbat med sedan typ 1994 så det kan jag ju extremt bra.

När frågan kom till Microsoft Office så sa jag att det är förmodligen den mjukvara jag är allra sämst på. Men att jag givetvis har skrivit ett otal rapporter, kommunikationsplaner och liknande i Word. Gjort budgetar, Gantt-scheman och annat i Excel.

– Men PowerPoint då, det lär du ju vara bra på?

Ja, det borde jag ju, med tanke på att jag de senaste åren hållit en hel del föreläsningar och utbildningar. Men jag var tvungen att vara ärlig, jag försöker vara det på sådana här intervjuer.

– Jag hatar PowerPoint!

Jag satt en sen kväll och försökte göra en presentation i PowerPoint. Det skulle läggas in en film och det skulle snyggas till. Efter två timmar gav jag upp med att få in filmklippet eftersom det var omöjligt att ta reda på vilket filformat filmen skulle ha, och hur jag skulle kunna konvertera den. I Keynote på mac var det bara att dra in filmklippet så funkade det.

Windos

Faktum är, att första gången jag var tvungen att jobba med Windows i mitt liv, var på Gotlandsmedia (av alla ställen). Det var dock bara tre månader och 95% av tiden jobbade jag i Adobe-programmen. På turistföreningen fanns en mac, så efter ett tag använde jag nästan enbart den eftersom man ändå var tvungen att använda Citrix för att komma åt server och annat.

Men på Riksantikvarieämbetet var det klippt. Där var det gamla Dell-tegelstenar med Windows XP som gällde. Gamla versioner av Office-paketet.

Ett tag lånade jag en Macbook Air, men det var en kort tid.

Att en enskild medarbetare skulle få använda mac var otänkbart. Det går liksom inte. Systemen och IT-supporten var helt inneslutna i Novell, Groupwise och Windows.

Inte bara Riksantikvarieämbetet

Nedanstående gäller såklart inte bara Riksantikvarieämbetet och det gäller verkligen inte bara myndigheter. Det finns gott om privata företag som resonerar likadant.

Men varför är det så? Det finns inte en hantverkare i Sverige som skulle gå med på att ta de gamla slitna verktyg som arbetsgivaren förser honom/henne med. Det finns inte många kockar som skulle gå med på att använda restaurangens slöa gamla knivar.

Men en webbkommunikatör, med datorn som enda verktyg (ja, telefonen också, men där gäller samma sak), ska nöja sig med det som ges.

– Men det är så dyrt med mac, vi har inte råd.

Det brukar vara svaret man får. En Dell-burk kostar förmodligen minst 6000kr + licenspengar för Windows.

En Macbook Air, 13″, kostar typ 11000kr med lite extra minne. En skillnad på 5000kr. För en dator som används i typ tre år. Mindre än 2000kr per år alltså.

Vad kostar det i tid att låta en medarbetare använda ett verktyg som inte är anpassat för jobbet? Ett långsamt förlegat verktyg där varje extra mjukvara måste installeras av personal från IT?

Vad kostar det att en medarbetare ständigt är trött och förbannad på sin dator för att den inte gör som man vill? Att medarbetare får lägga energi på att få verktyget att fungera istället för att lägga energin på jobbet.

Jag lovar att det kostar mer än 2000kr per år.

Snygga till Remotestick Server #blogg100

IMG_0307

Jag har tidigare skrivit om hur jag fixade så att min Raspberry Pi agerar Tellstick-server. För att lätt komma åt att släcka och tända lampor från telefonen kör man en Remotestick Server. Det inbyggda gränssnittet är funktionsdugligt men jag har gjort några enklare ändringar för att snygga till det lite.

Hur gör man?

Ladda ner ett web gui till Remotestick server (eller den Remotestick server web gui remix som jag ändrat i) och lägg i mappen /home/pi/remotestick-server/. I mappen static ligger de filer som man kan byta ut eller ändra. Jag använder ftp för att komma åt filerna på min Raspberry Pi. Här är ett sätt att installera ftp, det finns flera sätt. Kom bara ihåg att ändra skrivrättigheterna på mappen så du kan ändra i filerna.

Det du bör göra själv är att redigera index.html-filen med en vanlig texteditor.

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 15.26.08

Börja med att ändra titeln på den webbsidan. Den kommer framför allt att synas när du gör sidan till ett bokmärke.

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 15.45.12

Scrolla ner till rad nr 248 så hittar du den text som står längst upp på sidan.

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 15.25.51

I samma mapp som index.html har jag lagt en liten bild, en PNG-fil på 57×57 pixlar, som fungerar som ikon om man vill lägga ett bokmärke på hemmaskärmen på en iPhone. Så ser det mer ut som en app. Vill man inte göra en egen, får man gärna använda mitt lilla hus.

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 15.26.08

Rad nummer 5,
<meta name=”apple-mobile-web-app-capable” content=”yes” />
gör lite snyggt så att webbsidan kommer att agera som en app på en iPhone. Fiffigt värre. Adresslisten försvinner och den kommer att finnas i programväxlaren.

Ändra i CSS

Sedan har jag ändrat teckenstorlek och typsnitt i filen style.css. Det kan man rätt lätt experimentera med själv.

Så här ser det ut i verkligheten:

 

Varför står det #blogg100 i rubriken? Det är för att jag bloggar minst en gång om dagen i 100 dagar.

Ta backup #blogg100

Jag mådde faktiskt nästan fysiskt illa när jag idag lämnade in datorn på lagning. Även om Databyrån fixar den på utlovade 4 dagar så betyder det 4 arbetsdagar och en hel helg med 2 långa båtresor utan mitt arbetsverktyg. Kanske en av mina käraste ägodelar. Trots att det är innehållet som är det viktiga.

Ta backup!

Mitt råd till er är att ta backup!

Har ni Mac så skaffa åtminstone en extern hårddisk som ni använder till Timemachine. Använder ni Apples Airport Extreme, stoppa in hårddisken där så kommer den att se till att din dator alltid har backup.

Bilder

Bilder du tagit med en kamera måste sparas på minst två ställen förutom den dator du använder för att läsa in och redigering, gärna på både hårddisk och på någon sorts molntjänst.

Musik

DJs, lägg gärna över Traktors analysfiler och spellistor på USB eller på Dropbox. Jag antar såklart att du redan har trippel-backup på all musik.

Dropbox

Dropbox är för övrigt ett fantastisk bra verktyg. Jag lägger presentationer, filer som har med jobbet att göra och även PDF-tidningar och annat jag vill läsa i olika mappar. Ovärderligt. Sedan blir filerna tillgängliga från webben, paddan, telefonen och alla datorer. Förresten, använd den här länken för att skaffa Dropbox, det tjänar vi båda på.

Epost

Eposten kan ju vara riktigt jobbigt att bli av med. Jag har haft min adress i väldigt många år och när det var dags att byta webbhotell började jag fundera på hur jag skulle göra.

Sedan ett par år har jag skickat vidare alla mail till min Gmail-adress som en extra säkerhet. Så jag kom på att varför inte testa Google Apps.

Så nu hanterar jag all min mail via Google. Väldigt smidigt. Funkar fantastiskt på alla enheter och såklart även på webben. Jag lyckades skaffa ett konto när det var gratis. Nu kostar det €40 per år och användare. Vilket det lätt är värt.

Molnet

Kalender, kontakter, påminnelser och anteckningar ligger i molnet.

Raspberry Pi, Tellstick och iPhone

IMG_0307

Är det bara jag som tycker det är tufft att styra lamporna i huset med min iPhone?

Efter en hel del dribblande med olika distributioner, ett bash-skript som inte fungerade och en krånglande remotestick-server, så fungerar det nu rätt bra faktiskt.

Jag kör än så länge rätt enkelt. Jag har under senaste åren köpt sammanlagt tre starter-kit med Nexas mottagare och fjärrkontroll från Clas Ohlson. Jag kommer inte att ta bort möjligheten att använda fjärrkontrollen, de är bra att ha.

Raspberry Pi med skivomslag

Jag har en Raspberry Pi som drivs av en vanlig mobilladdare och som ligger i samma skåp som TV-prylarna på övervåningen. Inkopplat i den, föruom ström och nätverk är den enkla versionen av Tellstick. Jag har gjort ett case av ett gammal skivomslag. Finns en del uppgraderingsmöjligheter där. (Se längre ner för ny bild.)

Det som fick allt att fungera var den här instruktionen. Den fungerar riktigt bra. Jag hade vissa problem som sagt, men lite trixande så gick det igång.

Det finns förresten en helt anpassad distribution att ladda ner, som kan vara värt att testa.

 

IMG_0308

Sedan anpassade jag utseendet på webbgränssnittet lite, så det blev lite snyggare. Det var bara att ändra i html och CSS-filerna på Remotestick-server.

Tillägg: Jag har skrivit lite om hur jag har gjort ändringarna och laddat upp de filer jag ändrat i.

IMG_0312

Har till och med kostat på mig att göra en ikon till iPhone och dessutom fick jag det att se ut som en app.

IMG_0310

Dessutom måste man inte använda det fräsiga gränssnittet om man inte vill. Det går lika bra att använda valfri SSH-app och styra via terminalen.

Uppdatering

Raspberry Pi + Tellstick

Jag har köpt ett skal till pajen, blir betydligt snyggare så.

Uppdatering 2:

Nästa steg

Jag köpte även Nexas dörrklocka härom dagen. Den går inte att få in i detta system än så länge. Men nästa steg är att köpa en Tellstick Duo (eller Net) istället. Den kan ta emot signaler från diverse sensorer och kan därför ta emot signaler från magnetlister, rörelsedetektorer och skymningsreläer.

Tanken är ju givetvis att koppla ihop det mesta, att kunna ställa in tänd och släck beroende på ljuset ute, tända lampor inne när någon kommer in på uppfarten och kanske ännu mer uppfinningsrika prylar.

Sedan måste man ju börja stoppa in mottagare i taklampor och liknande också. Koppla på lite reläer, öppna garagedörrar och annat skoj.

Jag är även lite sugen på att fixa IR-sändare och mottagare så att man kan ta fjärrkontrollen till TV-systemet och släcka alla lampor, och tvärtom, slå på och av allt via telefonen.

Men det roliga med att jobba med Raspberry Pi är att det finns så många smarta människor som sitter och hittar på en massa grymma saker, och som delar med sig. Som det här med att koppla upp ’pajen’ mot Siri och styra garagedörren med rösten.

houseoflove

Min nygamla prylblogg

hajfi.se

Jag startade en prylblogg för ett par år sedan men allt dagarbete gjorde att jag inte hade tid och inspiration att fylla på den. Nu har jag byggt om den och börjat om från början.

Varför? Jag gillar prylar. Och jag behövde ett forum för att testa en WordPress-plugin som heter Arlima.

Så spana in prylbloggen hajfi.se, det kommer att bli nyheter och annat om DJ-prylar, hifi, hemmabio, foto och video och musikprylar.

Uppdatering: Jag märkte nu att sidan inte fungerar så bra på iPad. Så nu har jag lite mer att klura med.

CIO Journal kan sina saker om bandbredd och nya Macbook Pro

Det här är fantastiskt kul. Claes tipsade om den på Twitter och sedan dök den upp i flera teknikbloggar. En bloggare, en journalist enligt bildbyline, har bloggat om hur CIO, dvs IT-chefer, måste reglera användande av nya Macbook Pro Retina Display för annars kommer den att sänka nätverket. För en så högupplöst skärm drar oerhört mycket mer bandbredd än vanliga skärmar. Tydligen. Han bloggar på Wall Street Journal.

Sedan, efter mer än 800 kommentarer på inlägget, har han korrigerat till att det kan vara så att användare med så högupplöst skärm kommer att titta på mer HD-video. Vilket ju är precis lika mycket skitsnack det. HD-film är på 1920 pixlar bred, precis som väldigt många av de skärmar man har på kontoren idag.

Om personalen sänker näten på grund av för mycket högupplöst Youtubandet är det inte en dator som är problemet.

Olåst iPhone 4S kommer i november

Olåst iPhone 4S i november

Apple Store på nätet låg nere någon timme nu på morgonen och när den kom tillbaka fanns det som väntat iPhone 4S att beställa.

Precis som många rapporterat kommer det olåsta telefoner i november. Dock bara GSM och inte CDMA. Vilket inte gör så mycket och bara visar att målgruppen är Europa.

Jag gissar att priset blir typ från 6500 kronor när och om detta kommer till Sverige. Om ingen i Sverige kommer att sälja olåsta så får det bli privatimport från USA. $649 är idag cirka 4400 kronor.

Uppdatering: Allt om Mac har mer info hur vi i Sverige ska få tag i telefonen.