SXSW 2015 – distanssjukan

SXSW Interactive är över och Music är i full gång. Sedan i fredags har mitt Instagram-flöde på morgnarna varit fullt av bilder från sessions, food trucks och konserter. 

En viss ångest över att inte vara där har infunnit sig. 

Men man kan ju följa en del på distans, som Fredrik Wass gjort. Han skriver på Resumé om Buzzfeeds session. Buzzfeed ska sluta jaga klick. Får nästan känslan av att de trollat hela medievärlden genom att få alla att mäta klick och sedan: Skoja ba, det är inte det viktigaste. 

Men störst ångest fick jag i morse när jag lyssnade på Bill Simmons och Jimmy Kimmel. Bills podd spelas in i Austin under SXSW. 

De ägnade första 5-10 minuterna åt att prata om maten i Austin. Rangordna BBQ, snacka frukost-tacos och hur fluffiga tortillas är jämfört med Los Angeles. 

Lyssna förresten klart på hela podden. Nästa gäst är Stephen A. Smith och de pratar om Ali vs Frazier och det som sades mellan dom. Sedan kommer Rachel Nichols och där blir det ett intressant samtal om mångfald på arbetsplatsen. 

Är det i år svenskarna upptäckte maten i Austin förresten?

Serial – så borde de gjort

IMG_6380.JPG

Mitt inlägg om Serial idag saknade något. Jag kände det då och det var väl sjuk- och VAB-hjärnan som gjorde att jag inte kom på det.

Det Serial gjorde var att fastna i gammelmedia-fällan. Att tänka traditionellt trots ett relativt nytt medium. Även om sättet att presentera det på var lite nytt, att de satte igång publiceringen innan de hade slutet.

Men de låste in sig i ett format som kommer från det gamla sättet att publicera. Att nu ska vi ha 12 avsnitt, 12 veckor. Trots att det enda som egentligen hindrar dom från att dra ut på det är resurser. Men kan man snabbt crowdfunda en andra säsong så hade det nog inte varit några problem att sända fler avsnitt av säsong ett. Plus att det lär ha funnits gott om sponsorer med den lyssnarskaran.

Fler avsnitt, som släpptes när det fanns något att släppa. När juristerna i ”oskyldig-projektet” hade mer att visa upp, när nya bevis eller nya beslut dök upp.

Nu får vi istället lita på traditionella kanaler för att följa fallet och då dör intresset, för fallet och för Serial, väldigt snabbt.

De skulle bara ha fortsatt. Finns väl ingen publik som är så tålig för oregelbundenhet som podcastlyssnare.

Varför gratis wi-fi?

sxsw-selfie

Under konferensen SXSW (ja, jag kommer att referera till den länge) slog det mig igen.

Att på kafét, restaurangen, baren, hotellet, konferenslokalen handlar inte gratis wi-fi bara om att erbjuda en service till kunderna.

Det handlar även om att hjälpa kunderna att dela med sig av sin upplevelse.

Att ha uppkoppling handlar inte bara om att kunna jobba eller konsumera på plats. Det handlar om att göra det enkelt att instagramma, fejsbooka och twittra.

Är man utomlands har man ofta väldigt begränsad och dyr datatrafik. I det egna landet kanske inte uppkopplingen är den bästa eller så är nätet överbelastat (Almedalen?). Eller så vill man inte slösa dyrbar datatrafik på att ladda upp video.

Ett gratis wi-fi, utan krångliga dumma lösenord, triggar verkligen kunden att posta.

Hotell-wifi

De flesta svenska hotell har en process som är i stort sett omöjlig att ta sig igenom för att koppla upp sig. Speciellt med telefon eller padda. När uppkopplingen eventuellt fungerar så går det så långsamt att klockorna stannar.

Risken att jag checkar in på Facebook är minimal då. Att jag instagrammar utsikten eller frukosten.

Men är det öppet, fritt och utan lösenord kopplar jag snabbt upp mig och när jag fixat det jag måste har jag gott om tid till att dela min upplevelse.

Austin = fritt wi-fi

I Austin hade i stort sett alla fritt och öppet wi-fi. Vilket gjorde att många checkade in eller lade upp bilder och på så vis spred vidare budskapet att här är ett bra ställe där jag väljer att hänga kvar en stund.

Mest imponerade kongresshallen, Austin Convention Center, som hade ett helt galet bra wi-fi. Någon gång svajade det till, men för det mesta var det löjligt stabilt, och snabbt. Jag ringde Facetime-samtal hem till Sverige utan problem. Dropbox och Facebook synkade bilder utan knot.

Det stod accesspunkter var 10 meter i de stora hallarna, så när 1000 personer skulle instagramma George Takeis selfie kraschade Twitter, men det trådlösa nätet höll. Dessutom hade alla lokaler med officiella arrangemang samma SSID och det fanns både SXSW och SXSW-5GHz att välja på.

All denna gratis, okrångliga wi-fi överallt gjorde att SXSW, och alla dess caféer, restauranger, hotell och barer och föredrag spreds långt utanför Texas.

Det här postar jag för övrigt från Swedavias fantastiska ’fria’ wi-fi. Som kräver registrering med mobiltelefonnummer och som räcker i 100 MB.

23 raka för Miami Heat inatt? #blogg100

Tidigt igår kväll, svensk tid, vann amerikanska basketlaget Miami Heat sin 22a match i rad när de tog hand om Toronto Raptors.

Jag lyckades se från 7 minuter kvar i tredje till ungefär 4 minuter kvar av fjärde. När jag kom in spelade Miami som skit och med 11 minuter kvar i fjärde hade Toronto hämtat in ett underläge på 16 poäng.

Miamis coach Eric Spoelstra tog timeout och Wade, Norris Cole och Ray Allen satte fart. Några minuter senare ledde de med 16p igen. De stängde ner Toronto genom ett fantastiskt försvarsspel och satte typ allt i anfall. Ray Allen satte tre x 3p på 4 minuter.

Inatt spelar Miami mot Boston Celtics. Vinner Miami så kommer de att stoltsera med den näst längsta sviten i NBA någonsin.

Varför är det en stor grej? Houston vann ju 22 i rad säsongen 2007-2008.

Skillnaden är att ingen tog Houston på allvar. De åkte ut i första slutspelsrundam. Miami vann hela NBA förra året vilket betyder att nästan alla lag vill slå dom. Alla lag presterar sitt yttersta mot Miami. Vilket har lett till att flera matcher under Miamis svit har avgjorts i slutsekunderna eller gått till förlängning.

När de dessutom vunnit så här många matcher i rad skulle det vara en ännu större fjäder i hatten för de andra lagen att slå dom.

Det var Boston som, på dagen för fem år sedan, avslutade Houstons svit. Boston och Miami gillar inte varandra. Många slutspelsrundor, Ray Allens flytt från Boston till Miami och mycket skitsnack gör att nattens match skulle kunna bli något extra.

Tyvärr är Rajon Rondo skadad för resten av säsongen och Kevin Garnett kanske inte spelar på grund av skada. Det i kombination med att Lebron och Wade kommer att vara extra laddade efter allt snack från Bostons Paul Pierce gör att Miami förmodligen kommer att ta hem den här matchen också.

Tidigare under säsongen har det funnits ett par lag som har slagit Miami. Memphis, Oklahoma, Indiana och New York. Alla de lagen har fått storstryk av Miami sedan All Star-pausen i mitten av februari. När Miami kopplar på sitt försvar så finns det inte ett lag i ligan som slår dom.

Hela den här raden av obesegrade matcher började tydligen med att Shane Battier, den gänglige forwarden i Miami, höll ett inspirerande tal för spelarna direkt efter Super Bowl, som laget såg tillsammans.

Han höll ett tal härom kvällen också, efter att Miami började vackla lite.

Intressant vad inställning och motivation kan göra med ett lag som har några av världens bästa spelare.

Senaste 20 årens vinnare av Tour De France

Lance Armstrong sade ju till Oprah att han inte kände det som att han fuskade. Att han gjorde som alla andra.

Så jag blev lite nyfiken på hur det har sett ut på Tour De France de senaste 20 åren. Ingen munter syn.

20 års fusk i Tour De France

Kolla in bilden och läs sedan mer på Wikipedia.

Tre vinnare har aldrig testats positivt. Sastre, Evans och Wiggins. Indurain testade positivt men det astmamedel han använde godkändes senare för astmatiker.

Tre vinnare har blivit fråntagna sina titlar. Lance Armstrong, Floyd Landis och Alberto Contador (även om han fortfarande har kvar 2007 och 2009).

Intressant spam.

Vissa spam är roligare än andra faktiskt. Det här verkar vara skickat från Google och Dr Larry Page.

Det finns ett par roliga detaljer som gör att man kanske drar öronen åt sig.

Microsoft / Google search engine?

Mina kommentarer på Microsofts produkter? Vad ska Google med dom till?

Prissumman. 950.000 brittiska pund för att typ inte ha gjort något? Det kanske finns en chans?

Fotomodell eller sell-out?

Det är frågan. Har man sålt sin själ till Gotlandsmedia nu, som jag har en förmåga att kritisera i tid och otid eller ska jag istället kalla mig för fotomodell? Jag ryckte in när de behövde en modell och hoppade på beställning. Blev ändå rätt ok. Om jag sedan tycker att det är exakt sådär roligt att vara med familjen på Kneippbyns sommarland är en annan sak.

Helt klart är i alla fall att mina barn nu börjar bli rätt vana med det här. Det är andra gången de är med på material som ska spridas över hela ön. Men de är väldigt duktiga på det.

Och nej, jag har inte skaffat en yngre fru, tjejen på bilden är Saras kollega Emmie som även tagit bilderna på oss.

Farmor, Love och Elsa är med på material för Region Gotland som ligger på flera vårdinrättningar över hela ön.

Mitt Almedals-kit

Nu när man börjar bli rutinerad och lat så börjar även det lilla kit man har med sig på seminarier och annat att hitta sin rätta nivå.

Jag har testat att släpa runt på jobbets Dell, vilket inte går. Jag trodde att jag behövde den för vissa arbetsuppgifter, men det gick lika bra på paddan. Så ett tag tog jag med ett trådlöst tangentbord för att kunna skriva längre inlägg men det lämnade jag snabbt hemma. Det visade sig att iPad är förmodligen det bästa verktyget att släpa runt på.

Man har inte tid och lust att vänta en kvart på att jobbdatorn ska starta och man har inte tid att kämpa med en VPN-portal som kopplar ner lite då och då.

Rätt mycket av det här skulle kunna ersättas av en Macbook Air.

Så vad har jag i väskan från och med söndag?

 • iPad. Utan 3G men delar istället wifi från telefonen.
 • iPhone.
 • Nikon D90. Funderar på ett Tamron 90mm/2.8 som enda objektiv.
 • Glif + gorillapod ifall man behöver filma något längre pass.
 • Camera Connection Kit. För att läsa in bilderna från kameran.
 • Laddare. Givetvis.
 • Jobbets HTC-telefon. Bra att ha två telefoner med olika abonnemang.
 • Laddare till ovanstående. Det räcker med sladden.
 • VGA-adapter. Ifall man behöver koppla in paddan någonstans.
 • Penna till paddan.
 • Vatten.

Med detta kit kan man maila, surfa, uppdatera almedalskalendern, blogga, redigera bilder, ladda upp bilder på Flickr med mera. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna jobba med Riksantikvarieämbetets nya webbplats också.

Nyårslöften 2012

Jag har skrivit ner en del löften redan, på sidospåret till den här bloggen.

Men här kommer tre lite mer offentliga löften som jag avlade på Twitter tidigare idag.

Katrin, Bingo, Ringo och Monika

Jag var tvungen att ta en skärmdump, för jag är inte helt säker på att inlägget kommer att finnas kvar imorgon.

Katrin Zytomierska är förbannad. På sin barnflicka. Som hon minsann har varit så snäll mot. Så nu rasar hon.

Hon passar även på att rasa mot Finest.se som plockade bort en bild på nämnda barnflicka, där det stod: Wanted, dead or alive.

Som ni ser har den just nu visats nästan 60 000 gånger och fått 321 kommentarer. Kommer nog att bli fler, ju mer den sprids. Det som gör en lite mörkrädd är att så många i kommentarsfältet håller med henne.

Jag väntar dock mest på att Ajour.se ska börja rasa lite, eller kommentera raseriet. Hehe.

Under tiden twittras det lite.

 

 

 

 

 

 

Ajour.se har uppmärksammat det: