Hamburgerbröd #blogg100

hamburgerbröd

Jakten på den perfekta hamburgaren går vidare. När jag kom på att jag ville göra eget bröd, och det lyckades så bra, så tog jakten ett stort steg framåt.

Jag använde mig av det här receptet som jag hittade på Marcus Samuelssons tuffa matsajt, foodrepublic.com.

Jag har försökt översätta och jag har omvandlat till svenska mått, därav de lite udda mängderna. Det står att det ska bli åtta bröd, men mina blev enorma, så jag gör oftast lite fler.

Marcus Samuelssons hamburgerbröd

8 bröd

Ingredienser

2,36 dl (1 cup) vatten

2 matskedar smör

1 ägg

7,7 dl (3 1/4 cups) mjöl

0,6 dl (1/4 cup) socker

1 tesked salt

1 matsked jäst (receptet säger quick-rising yeast)

Instruktioner: 

  1. Blanda alla ingredienser och knåda tills du har en mjuk, jämn deg.
  2. Lägg degen i en skål som är lätt insmord och täck över med en fuktig kökshandduk. Låt degen jäsa i 1 timme.
  3. Dela upp degen i 8 bitar (eller fler) och forma varje del till en platt boll.
  4. Lägg bullarna på ett insmort bakplåtspapper och täck över med en torr kökshandduk. Jäs i cirka 45 minuter eller tills de jäst klart.
  5. Förvärm ugnen till 190-200°C och grädda i 12-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  6. Låt bullarna svalna.
  7. Dela dom och ät.

Sedan kan man såklart pensla med ägg och ha på diverse frön också.

Kränku har gjort Kaffi

20120610-085822.jpg

Igår var det premiär för Kaffi. Det är vår lokala fantastiska te- och kaffebutik Kränku som tagit fram en egen blandning tillsammans med Johan & Nyström.

Om jag har förstått det rätt är tanken att det ska vara lite av ett varje dags-kaffe. Jag gillar det väldigt mycket, och jag har först fått smaka det på ett kalas förra helgen, sedan igår chemexat av ett proffs och idag testat hemma med Aeropress.

Jag brukar använda ca 20 gram bönor och idag körde jag det på finmalet. Vattnet blev kanske aningens varmt men det gick bra.

Precis som vanligt slår jag på lite vatten på kaffet och rör runt ordentlig. En del säger ca 100 gram vatten, jag är inte riktigt lika noggrann där. Sedan slår jag på resten av vattnet (totalt ca 225 gram kanske) och låter stå i 30 sekunder (eftersom det är finmalet).

Givetvis kör jag the scandinavian flip.

Kaffet är snällt och balanserat och passar perfekt till frukosten eller tårtan. Inga starka smaker som sticker ut men samtidigt så otroligt mycket bättre än de vakuumförpackade sorterna man köper i mataffärren.

Det kan mycket väl bli så att jag under en period kommer att byta ut Rwanda Gatsinga mot Kaffi som mitt vardagskaffe.

En liten disclaimer bara, Oskar på Kränku är en god vän. Det påverkar dock inte smaken på kaffet.

20120610-090734.jpg

20120610-090749.jpg

20120610-090759.jpg

20120610-090805.jpg

20120610-090812.jpg

11 sorters öl – 1 september 2011

systemkvitto

Dagens skörd på Systembolaget. Då kan jag ändå inte hem med en enda porter. Dessutom gick det inte att köpa så många av varje, när det fanns så många sorter. Mest spänd är jag ändå så klart på Hello My Name Is Ingrid, som det faktiskt fanns en hel låda kvar av kl. 1730.

Jag återkommer med recensioner och betyg efter varje flaska. Borde väl vara komplett till imorgon. Hehe.

Kvällens mat & dryck

Det här är ju ingen mat & dryck-blogg. Men…

Ingen plan, ingen större tanke, ledde till god mat & dryck. Middagen bestod av en rostas-bit som helstektes i ugnen och till den blev det lite potatis, palsternacka och morötter i ugn. En smarrig sås.

Till det drack vi en spansk Cruz de Alba Ribera del Duero Crianza 2007. Det satt så väldigt bra.

Till efterrätt slängde Sara ihop en äppelpaj och till det drack vi kaffet på bilden. Galet gott. Så mycket smak i en så len förpackning. Som ett gott vin helt enkelt.

Svårt att matcha. Får kanske plocka upp en fin-öl från källaren.

Liefmans Cuvee Brut

Liefmans Cuvee Brut

Livets Goda är ju förmodligen Sveriges mest prisvärda tidning, även om nu Alf som skriver i tidningen inte riktigt gillar uttrycket prisvärd. Men med tanke på hur tjock tidningen är, hur sprängfylld den är med inte bara torr information utan ett engagemang och en kärlek till vinet (och ölen) som verkligen ångar upp från sidorna.

I senaste numret gav de i alla fall den här ölen betyget Sjukt gott. Eller, den fick också 94 av 100 vilket är sjukt högt.

Så jag köpte två flaskor, trots att min kännedom om den här typen av öl är minimal.

Sara, min sambo, fick ett glas. Första som kom från henne: Den var jättegod, som godis!

Och det stämmer, godisliknande smak med en otroligt härlig syra. Lättdrucken men ändå inte. Jag kan verkligen rekommendera den, även till de som aldrig dricker belgisk fruktöl.

Att förpackning och flaska dessutom är magiskt snygga gör ju bara det ännu mer festligt.

Finns på Systembolaget nu.

Hur går Nespresso ihop med surdegstrenden?

Bodum, Nespresso och surdeg

Nespresso. Kaffe i en kapsel. Kan det vara roten till allt det onda? Visst, det är gott, enkelt och smidigt. Men det är ju inte särskilt kul, man har ingen aning om vad det är i kapseln och det är verkligen inte miljövänligt att kapsla in varje kaffe-dos i plast och metall.

Att man dessutom bara kan köpa kapslarna i en butik alternativt på nätet är ju inte så smidigt.

Samtidigt som Nespresso tar över Sverige så är kaffehantverket starkare än kanske någonsin. I varje hörn finns det en entusiast som importerar egna bönor och rostar själv. Som utmärkta Visby Kafferosteri på Adelsgatan. I Visby finns det dessutom på en annan gata två butiker med ett stort utbud kaffebönor, Kränku och Visby Kaffe- och Chokladaffär. (Jag vet, affär. Det är ju en butik?)
Man vill ju köpa kaffet som hela bönor på lösvikt, mala det själv i den malningsgrad som passar ens egen bryggare och smak, och sakta låta moccabryggaren sprida doften.

För det långsamma hantverksmässiga är ju tillbaka. I varenda stuga puttrar surdegarna, det bakas bröd, muffins och experimenteras med hembryggd öl och hemmarostade kaffebönor.

Men ändå får ett av världens största, och i många ögon, mest elaka företag, ett enormt genomslag med något som helt går emot strömmen. Mycket märkligt.

Fredrik Strage har skrivit om en annan aspekt, den att Nespresso/Nestlé vill registrera alla sina kunder.
Strages krönika: Min ovilja att bli tjenis med Nespresso – På stan-bloggen
.

Brooklyn Black Ops

Mina tankar om Systembolagets rutiner och regler när det gäller beställningar av tillfälliga nyheter är nästan värda ett eget inlägg.

Men igår lyckades jag i alla fall beställa en flaska Brooklyn Black Ops, trots att jag var tvungen att ta mig till butiken för att göra det. Här finns lite recensioner på ölen.

Det finns fortfarande några flaskot kvar att beställa.

Jag citerar Carlsbergs pressrelease:

<——-

15 februari 2010 lanseras Brooklyn Black OPS på Systembolaget. Black OPS är en specialversion av Russian Imperial Stout och har tidigare bara sålts på ett fåtal utvalda restauranger i New York. Sverige blir det första landet utanför USA där ölentusiaster och finsmakare kan köpa det exklusiva ölet.

I USA har Brooklyn Brewery lanserat produkten genom att bygga på en myt om att den aldrig existerat men samtidigt förklarat hur den skulle ha smakat om den funnits, därav namnet Black OPS som antyder att den är bryggd på hemligt uppdrag. Den togs fram av bryggarna på Brooklyn som en hemlig personaljulklapp, helt i lönndom för de övriga på bryggeriet. Ölet blev så pass uppskattad för sin komplexa karaktär och snabbt spred sig ryktet, vilket gjorde att bryggeriet beslutade att brygga och sälja den kommersiellt i liten skala. Enligt myten ska Black OPS ha varit lagrad i fyra månader på Bourbonfat och fermenterad i flaskan med Champagnejäst.

– Sverige är faktiskt Brooklyn Brewerys största exportmarknad och med lanseringen av Black OPS vill vi ge något extra till våra svenska fans under era kalla vintermånader. Ni kommer faktiskt få mer av detta ”hemliga” öl än de flesta av våra inhemska marknader, berättar Garrett Oliver.

Smakmässigt är Black OPS en mycket fyllig öl rik på smak med anslående toner av choklad och kaffe samt med mindre anslag av vanilj och ek. Ölet passar bra till chokladdesserter eller vällagrade ostar.

—–>

BK testar: Republik

DN ger Republiks bar gott betyg.

Kan bara hålla med och säga att hela stället har hög servicenivå. Vi kom dit kl 23 en fredagkväll och ville äta, och det var absolut inga problem. Dom fixade och ordnade så att vi fick sitta i tystaste delen av restaurangen, och råbiffen var mycket fin!

BK testar: Republik