Nästa stora mattrend?

17 april. Dag 48 av blogg 100.

I det lilla pentryt på jobbet där just vår avdelning hämtar kaffe så har vi en klottervägg där dagens fråga ofta ställs. Häromdagen var frågan:

Vad är nästa stora mattrend?

Jag ser ju att det här med att röka maten, att tillaga köttet i 6-12 timmar, är något som mattidningarna skriver rätt mycket om, men äkta BBQ kanske aldrig kommer att få det där riktiga greppet. Däremot så ploppar det upp fler BBQ-ställen runt om i Sverige så jag tror definitivt den maten är här för att stanna.

Jag fastnade stenhårt efter att först ha köpt Crambys bok och sedan kort därefter besökt Blacks BBQ i Lockhart, Texas. Nu har i alla fall även Visby fått ett BBQ-ställe, Bad Wolf BBQ.

Hamburgar-trenden är ju förbi, även om burgaren med trenden fick sig ett rejält lyft och höjde nivån rejält.

Kebaben lyfts just nu i Stockholm till nya höjder. Får se om jag lyckas pallra mig till Meat On A Stick imorgon kväll. Men det dröjer nog innan det sprider sig.

Jag trodde att pizzan skulle lyfta som den gjort i USA. Där går craft beer och pizza ihop som champagne och potatischips. Men förutom Omnipollos hatt (som är en förlängning av Pizza Hatt) så har det inte riktigt satt sig i Stockholm ännu.

Tacos är en maträtt vars transformation går långsamt och hos de som är lite mer trendkänsliga är riktiga mexikanska (och texanska) tacos redan en standardrätt medans Svensson sakta men säkert byter ut ingrediens för ingrediens i fredagstacon till lite mer äkta. Men knappast en trend som märks.

Men vad kommer då?

Det vegetariska kommer ju. Jag tror att det kan bli en trend som gör att vi faktiskt ändrar lite i vårt ätande. Bort med det fabrikspushade köttet och in med det fabrikspushade vegetariska, typ. Max har fem olika vegetariska hamburgare på menyn. Flera burgarställen har börjat erbjuda olika sorters veggoburgare.

Men jag tror egentligen inte att det är substituten som kommer att leda förvandlingen. Det är de rätter som från början är vegetariska. Falafel och andra bönmosgrejer. Grönsaker överlag. Bort från tofu, soja och liknande, fram för mer ’naturliga’ ingredienser?

Husman var rätt hett ett tag så det är ju gjort. Men jag gissar att det kommer någon sorts hipsterfiering av husmanskosten, mer än det redan finns. Vi kommer att göra husman men med lite mer exotiska kryddor och tillbehör kanske? Typ som crossover…

Annars kanske vi kan få se lite mer av mellanösterns mat?

Eller så smyger vi längre söderut i sydamerika?

Det fräschaste vore om det kom en mattrend som både var lokal och hållbar.

Mina favoritdrinkar

22 mars. Dag 22 av blogg 100. 

Nu är det lite dåligt med drinkar här hemma just nu. Jag har en liten paus och samtidigt har februari varit lite intensivt på partyfronten så jag har inte hunnit med så många av mina favoritdrinkar på sistone. Men i kylen i källaren finns det bourbon, rye whiskey, rye gin (faktiskt) och två olika tequilas. Dessutom finns en hel del tillbehör i form av Campari, Angostura och Orange Bitters och flera olika tonics. Bland annat Upsala Tonic! Har inte hunnit smaka ännu, men den lovar gott!

Mina favoriter

Negroni

2016-01-01 20.11.24

En klassisk italiensk före-maten-drink. Lite så där bitter och läskande och fräsch. Än så länge har jag inte testat så många olika varianter, utan jag har tagit det som finns på Systembolaget.

1 del gin
1 del söt röd vermouth
1 del campari

Jag rör ihop den och häller den sedan i ett fint litet glas med en stor isbit. En stor rund fin isbit. Sedan tar jag en bit apelsinzest och vrider lite försiktigt över. Det är rätt viktigt tycker jag att få till proportionerna i drinken. För mycket, eller för lite, och den tappar helt den delikata balansen.

Jag har hittills använt vanlig Martini Rosso och vanlig Campari Bitter. Så här finns det utrymme för förbättring.

12339463_10153128146156394_8278705795863415874_o

Först använde jag Hernö Gin. En svensk bra gin. Men när jag testade S:t Georges Dry Rye Gin, då lyfte den rejält! Jag ska testa lite av de andra Hernö också, kan bli gott!

Old Fashioned

2015-12-11 20.08.14

Kanske den mest klassiska drinken av dom alla? En drink som man kanske måste testa ett par gånger men som också är den drink som definierar bartendern. Kan de göra en bra Old Fashioned kan de göra det mesta.

Visbys bästa, av de jag testat, hittade jag på Vinäger.

En sockerbit (eller motsvarande mängd råsocker)
Några skvättar Angostura Bitter
Typ 1 tesked vatten

Börja med att hälla Angosturan på sockret, ta lite vatten och rör om tills det lösts upp sig.

10 cl Bourbon eller Rye Whiskey

Nu kanske jag gör helt fel här, men jag brukar hälla i bourbon i sockerlösningen och sedan röra om lite. Sedan häller jag det över en stor fin rund isbit i ett Old Fashioned-glas. Glöm inte att vrida en apelsinzest så att oljan droppar ner. Ta gärna ytterligare zest som garnering. Njut.

Margarita

När vi hade gubbhelg så skulle vi äta chili på lördagkvällen. Så jag gjorde ett gäng Margaritas som andra fördrink (Negroni var den första) och många i gänget uttryckte sin glädje och för flera var det tydligen den godaste margaritan någonsin.

2 delar tequila
1 del Cointreau
1 del färskpressad limejuice
1 skvätt agavesirap

Häll i allt i en shaker med is. Skaka ordentligt. Dra lite lime på kanten av glaset och doppa glaskanten i salt. Missa inte detta, det är liksom halva grejen. Häll i glaset (utan isen) och drick. Typ av glas? Varför inte ett vanligt litet dricksglas? Det duger fint.

Vill man kan man ju garnera med lite lime. Och kanske lägga i en isbit om man har gjort en stadig drink.

Andra drinkar

Andra drinkar jag gillar är Horses Neck. Fast jag gör en egen variant med Rye Whiskey, Ginger Beer och några droppar Angostura Bitter. Garnera med citronzest.

Michelada gillar jag också. Det är knappt en drink, det är öl (gärna Corona), limejuice, några droppar Worcestershiresås och några droppar tabasco. Is. Perfekt till tacos!

Sazerac gillar jag också, men jag har inte testat att göra den hemma ännu. Men den jag drack i Berlin var underbar.

 

Gothems Cantina Y Casitas

cantina

Det är ju något bisarrt i att packa in barnen i bilen en dimmig tisdagkväll och åka 4 mil rakt österut, genom min barndomssocken Ekeby, och sedan sista kilometern på en grusväg över åkrar för att sedan komma fram till en mexikansk/amerikansk cantina. Lite mitt i ingenstans eftersom det ligger uppe i samhället och inte nere vid stränderna runt Åminne.

Vi har följt utvecklingen av Gothems Cantina Y Castilla via Facebook under våren och därför var förväntningarna rätt sansade. Om jag har förstått det rätt så har ägarna tänkt sig att det ska vara ett rätt anspråkslöst ställe med bra mexikansk/SoCal-inspirerad mat.

Första intrycket var: kaotiskt. Stimmigt och mycket folk och precis som hos söndagens besök inget ljuddämpande någonstans.

Uppdatering: Andra intrycket, mindre stimmigt, mer ordning och lika mycket folk. Men mycket godare mat. Quesadillas, nachostallriken och tacos är mina favoriter.

Maten

Eftersom det var öppningskvällen fanns det bara en rätt, bestående av 2 tacos, en burrito och en quesadilla. Som en liten provsmakningsmeny.

Jag tänker inte gå in i detalj eftersom ingen restaurang ska behöva bedömas på sin allra första servering. Men jag blev lite besviken på tacon. Men eftersom de olika salsorna som fanns att ta till var riktigt bra så blev det ändå gott. Burriton var bra och allra bäst var quesadillan.

Det går inte riktigt att jämföra med Yuc! eftersom det är två helt olika typer av ställen.

Den vanliga menyn innehåller ett mer lockande utbud av tacos och jag tror att det kommer att smaka mycket bättre nästa gång vi åker dit. De kommer även att servera frukost, men det verkar inte finnas Huevos Rancheros eller frukost-tacos på menyn.

De lyckades missa något med vår beställning så vi fick vänta lite på delar av maten, men det var inga problem, de fixade det blixtsnabbt när de fick koll på att det hade gått snett.

Tips

Jag tror att de skulle vinna mycket på att göra det ännu mer personligt. Att lägga ner mer personlighet i maten och våga sticka ut ännu mer. Att inte försöka göra mexikanskamerikansk mat för svenskar utan verkligen göra det som de själva vill ha det.

Lite mer personlighet i lokalen hoppas jag också på. Men sådant får ju gärna komma med tiden, det blir bäst om sådant växer fram.

Sedan önskar jag verkligen att de börjar direktimportera Coca Cola från Mexico!

cantina-2

 

Brooklyn Burger & Beers i Visby

brookln

Jag började ju med att fullständigt såga namnet, månader innan de ens hade hunnit öppna. Men nu öppnade i alla fall Brooklyn Burger & Beer, eller Brooklyn Visby, i helgen och vi åkte dit hela familjen för att testa.

De har byggt om lokalen en hel del, och det ser bra ut. Lite trist att ljuddämpande material fortfarande verkar otrendigt dock. Personalen var supertrevliga, omtänksamma och tillmötesgående. Och snabba!

Beställde en Coney Burger, som är grundburgaren och till den blev det pommes och vitlöksmajo.

Burgaren och brödet var bra, klart bättre än 80% av det man oftast blir serverad på ön. Det var inga färdiga tjocka massiva puckar av kött utan de hade knycklat till dom helt själva. Tillagade så att de var riktigt saftiga och bra. Dessutom var brödet både gott och hade rätt konsistens. Det gick alldeles utmärkt att äta med händerna. Viktigt tycker jag.

På burgaren låg det, förutom ost, lite stekt lök. Jag var tveksam innan och kunde snabbt konstatera att jag inte kommer att beställa den så nästa gång. Det fanns flera varianter av burgare med hyfsat nyskapande kombinationer. Får återkomma med tester framöver. Föredömligt att låta salladen ligga bredvid.

Pommes

Pommes, och Saras sötpotatispommes, får också godkänt. Inte riktigt toppklass, men långt ifrån de där färdiga trista som alla andra serverar. Korgkonceptet som Philip förmodligen hämtat med sig från Kitchen & Table fungerar mycket bra för pommes.

Däremot gillade jag inte att majonnäsen serverades i fina små glasburkar. Extremt svårt att få ur det goda. Likaså med ketchup på glasflaska. Snyggt men svårt att använda.

Ölutbudet var tyvärr mer eller mindre Carlsbergs/Brooklyn Brewerys grundkoncept. Hoppas att de fyller på med fler sorter.

Burgaren kostar från 115 kr för en enkel (men stor) och tillbehören mellan 20-35 kr. Mycket bättre än de 150-180kr man ofta får betala för en puck som kommit fryst till restaurangen och ser ut att bestå av mest köttklister.

Rekommenderas

Det var deras första helg och det gick inte att köpa annat än burgare. Men jag tror i och för sig inte att jag kommer att testa deras Carnitas för 195 kr, jag tycker det är i överkant.

När de fått jobba ett tag och justerat lite småsaker så tror jag att det kommer att bli bra. Hoppas på mycket folk under sommaren så att de känner att det kan vara värt att ha öppet i höst. Vågar man hoppas på lunch?

Amarillo är fortfarande bäst på öjn när det gäller hamburgare, men då återstår att testa Kitchen & Tables burgarsöndagar.

Bilden lånad från deras Facebook.

Uppdatering: Efter att ha varit där ett par gånger till så konstaterar jag att ölutbudet har blivit bättre, burgarna lika goda men de irriterande dressingburkarna är kvar.

 

Yuc, Stockholm

Jag hade ju helt glömt att recensera Yuc, den nya texmex-restaurangen vid Odenplan.

Man beställer tacos i olika former, varje rätt består av två tacos för ca 75 kr. Fyra tacos och du är proppmätt. Vi testade det mesta på menyn och vad jag kan minnas var allt vansinnigt gott. Massor av smaker i varenda tugga och stor variation på rätterna.

Det är lite crossover-känsla, med inslag från till exempel koreanska köket och så vidare, men det gör ingenting.

Lokalen var rätt stökig och trevlig och personalen var bra och snabb. Barpersonalen var så snabba att servitriserna inte riktigt hängde med. Dock fick vi vänta lite på maten men det berodde helt klart på att det var överfullt och att alla kom ungefär samtidigt.

Ölutbudet var lite standardaktigt men helt ok.

Det enda som störde var att man inte fick en egen tallrik. Vi var fyra i sällskapet och vi beställde massor av olika rätter. De enda tallrikarna vi fick var de som kom in med maten på, så det blev lite väl slabbigt på bordet kan jag tycka. Borde inte vara så konstigt att ställa in fyra tallrikar.

Jag rekommenderar varmt Yuc. Ovanligt att få så mycket och många smaker till så facila priser.

Idag blev det sliders

2015-04-05 09.43.32-22015-04-05 18.35.372015-04-05 17.41.52-1

Dagens mat:

Frukost: Egg Benedicte. Gjorde helt vanliga scones, stekte lite alspånsrökt lyxbacon, pocherade några ägg och hällde på vanlig köpe-hollandaise. Fantastiskt gott!

Middag: Sliders med cole slaw, bbq-sås, cheddar och picklad rödlök. Bakade cemitas-bröd och malde högrev. Testade att göra som Adam från Amarillo tipsade om i senaste Horisont, att rulla in nötfärsen i plastfolie för att inte man ska hantera den med händerna för länge. Blev ganska bra faktiskt. Däremot fick de nog för mycket grilltid, de blev lite torra tyvärr.

Brödet blir också alldeles för kompakt, så nu startar jakten på det perfekta hamburgerbrödet. Jag vill ha det så där mjukt, hållbart och gott som på Flippin Burgers. Cemitas-brödet är dock helt perfekt till pulled pork, eller bbq-rester.

När jag gör cole slaw så brukar jag fuska lite, och har helt enkelt bara i majonnäs, äppelcidervinäger, dijon-senap och stark grov senap. Salt och peppar. Vitkål, rödkål, morötter. Tycker det blir väldigt gott. Ha inte för mycket av gojset bara.

 

Rökkant

rökkant

Idag var det inte grillpremiär, men däremot var det första dagen som smokern kom fram. Jag har den minsta modellen från Weber, och den är rätt bra för vad den kostar. Mer om nackdelen snart.

Att en rökkant på en bit kött kan skänka så stor glädje! Även om den såklart inte blir så djup av så kort grillning.

Idag körde vi något sorts ribs från gris. Korta och tjocka, väldigt tjocka. Har grillat motsvarande från nöt en gång och då blev det magiskt. Idag blev det väldigt bra också, men grillen tappade värmen mot slutet så den fick gå klart i ugnen.

Körde 2kg ungefär, inklappade med en egengjord rub med Magic Dust Rub från Crambys BBQ-bok som förlaga. Mycket paprika, inte så stor hetta. Det ska ju passa barnen också. Grillen ska stå på 110-120°C och första omgången ska den ligga med benen neråt i cirka 2 timmar. Sedan vänder man köttbiten och kör ca 30 minuter till.

Jag kör enligt Cramby och lägger bitarna i folie, och häller på 2 dl äppeljuice, packar in i folien och grillar en timme till. Om man vill kan man gärna vräka på bbq-sås och grilla på lite ordentligt sista kvarten, så att den söta såsen karamelliseras. Det hoppade vi över idag.

Jag kokade även en BBQ-sås med bourbon. Löjligt god!

Cole slaw och annat gott på tallriken så har man en komplett måltid. Hade säkert inte varit fel med lite god korv också.

smoker

Macaroni and cheese med kor v och sallad

maccheese-image

Min favoritkrog Amarillo här i Visby har hade en mac’n’cheese på menyn som var riktigt bra. Jag köpte igår korv hos bröderna Jessen, Welsh Dragon från Taylor & Jones. Så när jag klurade på vad vi skulle äta ikväll så kom jag på det. Macaroni and cheese såklart!

Som tur var fanns det ett recept i Taylor & Jones korv-bok och Johan ’Matgeek’ Hedberg har såklart ett Youtube-klipp om det.

Så här gjorde vi

Makaroner, till 4 personer. Vi köpte de största makaron-liknande vi hittade.
100g smör
2 msk mjöl
8dl mjölk, 3% såklart
salt och svartpeppar
1 krm muskotnöt
1 tsk Colmans senapspulver
2 msk (eller mer) parmesanost. Vi hade minst det dubbla.
100 g cheddar (vi kan eventuellt ha glömt att ha i den.)
Gruyère. Vi hade i ca 40 gram.
Ströbröd. Vi använde Panko, alltid bäst.

Koka makaronerna, men inte så att de blir helt färdiga. (50-75% av tiden, beroende på pasta, skulle jag tro.)

Smält smöret, pudra över mjöl och gör en slät redning. I med salt, peppar, muskot och senapspulver. Låt svalna lite och skicka sedan i all ost.

Ugnen på 175°C.

Makaronerna i en form, häll över såsen, på med ströbrödet och in i ugnen. 15-20 minuter så att det får färg. Vi fick bränna till med lite grill på slutet.

Till detta åt vi korv, Welsh Dragon, och en sallad på babyspenat och senapsvinegrätte. Korven var nog lite för stark för den snälla osten. Välj hellre en mer neutral korv, eller krydda osten mycket mer.

Vi drack Lagunitas Galatea Fusion 25. Underbart.

Här är Johans film (inser givetvis att vi borde ha följt det här receptet istället:

Och här är mitt försök.

Jag har lärt mig en massa saker. GoPro-kameran kräver mer ljus. Stäng av spot-mätningen. Filma allt! Glöm inte osten.

Lite restaurangnyheter från Gotland

honestburger

Flippin & Cramby

Är det i sommar vi kommer att få en liten food truck-explosion på Gotland? Knappast troligt, men lite skoj ska det nog bli. För Orlandos Jamaican kommer tillbaka och den här gången har de med sig gäster. Vecka 28 kommer de att gästas av Flippin Burger som även lovat ta med sig sliders-trucken till Gotland. Vecka 30 gästas de av Jonas Cramby, det ser vi verkligen fram emot. De kommer att stå i Fårösund.

Mexican

Väldigt länge fanns det ett taco-hus på Adelsgatan och nachostallrik har det ju funnits på flera ställen. Men det har varit Santa Maria-tacos. Men det har nog inte funnits någon mexikansk restaurang vad jag kan minnas.

Men nu öppnar det en i Gothem! Gothems cantina y casitas.

Burgers

I Wisby Delis gamla lokaler blev det nya sushi-stället så kortvarigt att jag inte hann dit. Men nu ska det bli öl och burgare där. Jag applåderar konceptet med amerikanska burgare och craft beer men namnet kanske inte var det bästa: Brooklyn burger and beer.

Förresten, Amarillo har en ny slider på menyn. Har ej testat, men ryktena säger att den är lika bra som man förväntar sig.

Även Borgens bistro sägs ha nya hamburgare på gång. Återstår att testa.

Jag får återkomma med recensioner när det närmar sig!

Falafel, mangosalsa, yoghurtsås – friterat

1535044_10152630054666394_6608398424422263934_n

Lördagsmiddagen blev falafel, eftersom Love önskade något vegetariskt.

Frågade efter tips på Twitter och fick svar från Lisen Piknik att ICA.se var vägen att gå (enligt hennes sambo).

Så här gjorde vi:

Falafel

2 förpackningar Zeta ekologiska kikärtor (kokta och klara), totalt 460g kikärtor.
Dessa mixade jag så snabbt jag kunde med en stavmixer. Det sägs att köttkvarnen är bättre.

3-4 vitlöksklyftor
1 stor näve koriander
1 pytteliten bit chili
Detta finhackades.

1 tsk sesamolja
1 msk olivolja
Saften från en 1/2 pressad citron
2 tsk spiskummin
1 äggula
salt och peppar

Allt detta blandades ihop ordentligt och sedan rullades det små bollar av allt som sedan rullades i vetemjöl. Ägg och vatten vispades ihop och bollarna doppades i ägget och rullades in i pankoströbröd. In i kylen medan det andra fixas.

Vi friterade bollarna i rapsolja i en kastrull, 180°C är det som gäller. 3-5 minuter, vi friterade kanske lite för kort. Något recept säger att man ska fritera tills de flyter upp.

Till detta:

Yoghurtsås
Turkisk yoghurt med tahini, bladpersilja, koriander, 1/2 dl citronsaft, chili, salt och peppar.

Mangosalsa (typ)
Färsk mango, rödlök (jag föredrar nog silverlök) och lime. Ska nog helst vara chili i också. Nästa gång.

Pitabröd (köpta)
Sallad

Efterrätt / mellomys

Karamell-popcorn

Slutsats

Fantastiskt gott! Det gör vi om. Eller så gör vi Surfers räkbollar nästa gång.

19219_10153226713660739_2752620688328258965_n

Beef ribs, apple slaw och sötpotatispommes

20140531-230657-83217724.jpg

Jag köpte Jonas Crambys fantastiska bok Texas BBQ tidigare i år och jag har längtat efter att få testa recepten. Boken var även en inspiration inför resan till Austin, Texas och gjorde att jag var påläst inför besöket hos Blacks BBQ i Lockhart.

Men igår gick jag och köpte mig en rejäl bit oxrevbensspjäll. Eller vad det heter på svenska. Den lilla biten inhandlades på Sveriges minsta, men trevligaste saluhall, Familjen Jessens i Hästbacken.

Så idag laddade jag grillen, kryddade köttbiten och sedan grillade jag i cirka sex timmar. Jag grillade på en vanlig klotgrill och jag började med att ladda med kol. Tog kanske lite för mycket, men sedan brann det ut lite för snabbt.

Jag tände upp skorstenen i den lilla grillen så att jag hade både kol och briketter att fylla på med.

Men gott blev det! Även Apple Slaw-receptet hämtades från Crambys bok. Äpple, selleri, fänkål i olja och vinäger.
Sedan friterade vi pommes frites gjorda på sötpotatis. Önskar alltid att vi hade en fritös.

Men mest vill jag ha The Green Egg.

Nästa gång blir det nog pulled pork på grillen. Lär bli fantastiskt.

20140531-230746-83266650.jpg

Bästa hamburgaren i Visby och på Gotland

Screenshot 2014-04-22 22.33.46

Den senaste tiden har jag haft en del rätt jobbiga hamburgerupplevelser. Att burgartrenden slagit igenom ordentligt går inte att ta miste på. Varenda restaurang har ’gourmetburgare’ för samma pris som en mindre varmrätt.

Men tre gånger av de fyra senaste har jag blivit gravt besviken. Nästan lite ledsen.

Vi var på Kitchen & Table på Clarion Hotel Wisby samma dag som de öppnade, och jag testade deras burgare. Servitören hade höga förhoppningar och frågade hur vi ville ha våra burgare grillade. Det var onödigt. Det var en dubbelburgare med två små platta ursäkter till burgare, torra som bara färdiggjorda, nedfrysta, uppvärmda burgare kan vara. Brödet var helt ok, och deras pommes frites med parmesan på var riktigt goda. Men för 170 kr förväntar jag mig mycket mer.

Sedan åt jag en liknande, och lika dyr, på ett hotell i Umeå. Det lät lite högtravande i menyn, ni vet högrev osv. Men den hade förmodligen varit fryst och var därmed kompakt och trist.

Mavens i Kappelshamn stoltserar med Ejmunds hamburgare, numera Köttbutikens. Det är förmodligen så goda som färdiggjorda burgare i frysdisken kan bli. Men för 155 kronor förväntar jag mig mer. Brödet var dessutom vanligt köpt bröd. Trista pommes. Trist. Jag gillar Mavens, men jag hade hoppats att de hade börjat göra egna burgare. Det hade de inte.

Så bäst hittills i år på Gotland är Amarillos sliders. De är magiska. Sjukt bra. Ät dom!

Så nu tänker jag dra igång ett test. Jag ska leta fram de bästa burgarna, och hänga ut dom sämsta. Eller, jag ska inte äta några dåliga burgare.

Det är konstigt, att det ska vara så svårt att bara kopiera Flippin Burgers recept. Bra kött (ingenting mer!), stekt utan fett på hög värme, med hemmagjort bröd. Jag bjuder på det tipset.

I Austin åt vi en del burgare. Bland annat åt vi Svantes burgers vid ett par tillfällen. Så fantastiskt gott, trots att de serverades ur en food truck mitt i natten i ett gathörn på en övergiven liten gatstump. De kostade inte speciellt mycket, men de var oerhört stolta över sitt kött.

Nu jag ska direkt boka in ett besök på Wisby Deli och se vad Christer kan hitta på.

Sedan ska jag äta mig igenom Londons bästa burgare också!

Uppdatering: Black Sheep Arms har hamburgare som är trevliga, framför allt gillar jag Chipotle-burgaren.

PA Säve – A Löwenhamn Pale Ale

PA Säve

Äntligen är min senaste ölkreation drickklar. En typ Pale Ale, single hop. Jag hade som vanligt lite bekymmer vid bryggningen, framför allt med lakningen. Vilket kan förklara att den saknar lite i smak.

Men den är ljus och frisk och hade varit perfekt i somras, som var tanken.

Namnet och etiketten då? PA Säve. Det är ju en Pale Ale. Vi bor väldigt nära Säveskolan. Teckningen är gjord av Pehr Arvid Säve och finns på Riksantikvarieämbetets Flickr.

St. Katarina church ruin, Visby, Gotland, Sweden

En liten guide till Berlin

ka82

Jag hade förmånen att få komma till Berlin med ett helt fantastiskt gäng sköna människor. Så lite för att falla in lite i den känsla som vissa inflyttade Berlinare ger, så kommer här en guide till det Berlin jag hann uppleva på 2,5 dygn.

Mat och dryck

Das Meisterstück

Vilken korv! Vi åt korv så det sprutade ur öronen. Till korven serverades det sauerkraut, stuvad potatis/potatissallad och vitkål. De hade massor av inhemsk öl, både från Berlin och resten av Tyskland. Jag drack först en Wedding Pale Ale och sedan en CREW Pale Ale.

Jag kan verkligen rekommendera stället som hade bra och effektiv service och stället är rätt stort så det får plats mycket folk där. De har även riktig hipster-öl, och senap, och såklart korv, till försäljning.

Katz Orange

Även här var det väldigt gott. Vällagat, gediget och en Duroc Pork som var grym. Rätt livligt ställe, mycket folk, hög ljudnivå en lördag men bra och vänlig service och bra mat gör det värt att gå dit.

Reingold

Samuel hade fått tips om en trevlig bar i närheten av hotellet och Katz Orange. Tipset var klockrent. En speakeasy-bar med oerhört trevlig personal, fantastiska drinkar och mysstämning. Så mysigt att vi gick hit innan middagen, och kom tillbaka efteråt.

Drack bland annat en Sazerac som var riktigt bra.

Süsse Sünde

Försökte köpa glass här på förmiddagen men hon hade så dåligt med växel att det inte gick. Men på eftermiddagen gick jag tillbaka. Italiensk stil på glassen, oerhört prisvärt (speciellt med svenska mått) och löjligt gott! Mycket bättre än glassen i Markthalle Neun i Kreuzberg.

Pratergarten

Stor biergarten på Kastanienallee. Svenska priser på maten, men stora portioner (stora!) och ganska gott. Framförallt kunde de ta emot 24 personer klockan 2230 en torsdagkväll.

Klubb

Trust

Liten bar i två våningar med aningens tveksam dörrpolicy, som i och för sig löste sig riktigt bra för oss. Bra ljud uppe på dansgolvet, lagom ljud nere i baren där det var bra häng. När vi var där spelade Vonda7, som spelade trevlig Berlin-house, men tyvärr bestod klientelet av alltför många grabbgäng på partyresa, firmafester och liknande. Vi drog lite tidigt kanske, kanske blir det bättre senare. Dock bara öppet till 05.

Berghain / Panorama Bar

Efter lite omoget övervägande var vi tre personer som på lördagen drog till Berghain. Detta ställe omgärdat av myter och historier. Det var lång kö när vi kom, 45 minuter tog det innan vi, lite nervösa, kom fram till dörren. Det var dock inte Sven som tog emot oss, han verkade sköta andra sidan av kön. Vi kom in utan problem.

Väl inne infann sig direkt känslan: Fan va coolt.

Vi stod och kollade lite på Berghain-rummet ett tag, men även om musiken var bra så klickade det inte riktigt. Det slog mig då hur DJs som Adam Beyer förmodligen förstör golvet där inne. Så vi gick upp till Panorama Bar, där det var riktigt bra. Ännu bättre blev det när Todd Bodine klev på. Precis min stil.

Var dock tvungna att lämna tidigt eftersom jag hade ett flyg att passa.

Men jag kommer att åka tillbaka.

Skivaffärer

OYE
Melting Point
Rotation

Eftersom vi bodde i Mitte, nära Rosenthaler Platz, så tog jag de skivaffärer som låg nära. Eller, jag passerade Melting Point ungefär åtta gånger utan att fatta att den var med på min lista. Men alla tre ligger nära varandra, så det är bra att ta de i samma svep.

OYE är en klassisk skivaffär, med massor av musikstilar. Massor av house och techno såklart. Här hade jag kunnat handla för många tusenlappar. Fick dock lite utslag av att en kille som jobbade där lyssnade på mixar på sin Walkman.

Rotation är mer som en skiv- och klädaffär. Jag fick dock intrycket att de fokuserar extremt mycket på ny musik. Ny som i de senaste veckornas musik. Rekommenderas verkligen.

 

Andra tips

Designpanoptikum

Jag missade tyvärr detta museum, eller vad man kan kalla det. Men mina vänner var där och de var helt förstummade när de kom därifrån. Verkar onekligen vara värt ett besök. Jag gick istället till Bauhaus-museet. Det var ok, men litet och ganska tråkigt. Trist mat i den lilla restaurangen. Dessutom blev jag förföljd av en tant inne på museet.

 

Sammanfattning

Häftig stad. Sköna människor även om en del har rätt påklistrad fasad. Vi mötte en del kreativa människor, framför allt i The Wye. Factory var ju inte färdigbyggt, så där träffade vi mest James från Überlin.co.uk.

Jag kommer helt klart att åka tillbaka, för att hitta små nya trevliga matställen, handla vinyl och gå på Berghain.

Bilder

eastsidegallery

East Side Gallery, en bit av muren. Sjukaste var ju att där det var ett uppehåll i muren, där låg det en restaurang med pirattema?

pratergarten tiergarten

Tiergarten. På min promenad från Mitte till Bauhaus-museet.

ourvodkaglas
spritourvodkaberlin
spritmaskin

Studiebesök på Our / Vodka.

watergateposter
watergate

Fel helg i Berlin? Hade ju varit galet att kul att se Sanna spela på Watergate. Ja, och Koze, Moodymann och Falty DL också.

calmdown
clubdervisionare

Det ryktas om att det på söndagarna under sommaren kan vara rätt bra drag här.

thewye

The Wye, ett kreativt hus.

oyerecords

Oye Records.

Mobilbilder

sussesunde

Süsse Sünde.

meisterstuck

Das Meisterstück.

streetartflicka
streetartpojke
weddingpaleale

Wedding Pale Ale.

katzorange

Katz Orange.

mani

Mani Hotel.

reingold

Reingold Bar.

A Lowenhamn IPA #blogg100

941470_10151376110946394_127557926_n

Äntligen. Fick jag provsmaka den Everyday IPA jag fick i julklapp och som jag började brygga för drygt 4 veckor sedan. Jag var rätt nervös när jag öppnade den faktiskt.

Hade något gått fel vid bryggningen? Hade det kommit smuts i brygden? Hade jäsningen fungerat som den skulle? Först var jag lite skraj att det hade varit för kallt i rummet och att det inte blivit några bubblor alls.

Men det var tvärtom. Det skummade alldeles för mycket. Det hade nog blivit för mycket honung i den honungslösning som skulle ge bubblorna.

Men förutom det så doftade den härlig humle, färgen är nästan perfekt och det viktigaste av allt, den smakade ljuvligt. Som en riktig IPA med rätt bra humlekaraktär.

Det var rätt mycket jobb för de 10 flaskor av skiftande storlek jag fick ut. Men det var kul. Så nu är det väl dags att sätta upp nästa. Vet inte om jag ska köpa lösa grejer eller om jag ska köpa ett recept. Får klura på det, men jag är rätt sugen på en sommaröl.

Brooklyn Brewshop

Kitet köpte jag på Amazon, och det kommer från Brooklyn Brewshop. Det kostade cirka 650 kronor, men sedan fick jag tillbaka typ 120 kronor av Amazon.

Men nu surfar jag järnet på humle.se, och inser att malt, humle och jäst inte är speciellt dyrt. Kanske läge att lägga in en beställning.

Lyxig måndagkväll #blogg100

drick

Det här kan ha varit den lyxigaste måndagskvällen på länge.

Klockan 1715 var det nämligen dryckesprovning på Urban Deli på Nytorget. Det var Alf Tumble som stod för kunskaper, anekdoter och dryck.

Det inleddes med en champagne, en blanc des blanc från André Jaquart. (Den verkar inte finnas på Systembolaget. Till den fick vi chips, och där tipsade Alf om att ju enklare chips desto bättre. Feta och salta var grejen. Fantastiskt gott.

Sedan blev vi utmanade med en Domaine De Majas, en riktigt god och smakrik Chardonnay från södra Frankrike.

Sedan fick vi en Frappato, ett rött vin från Etna, Sicilien. Smakade väldigt gott och inte som alla andra röda viner.

Två öl, en Dugges Törstsläckare, en folköl på 2.8%, som doftade humle. Den smakar inte riktigt lika mycket som den doftar, men en bra törstsläckare. Sedan en burköl från USA, en Sweet Action Six Point Brewery. Ingen favorit faktiskt.

Det hela avslutades med Gotlands Bittar. Klockrent.

Köp Alfs bok, Drick! Där står det hur man dricker gott både på krogen och hemma.

När jag skulle gå hem så såg jag att Martin K jobbade i baren. Så jag stannade och småpratade lite och det blev till slut en liten råbiff med tillhörande Omnipollo Leon i baren. Sedan handlade jag frukost på Ica och gick hem och somnade i soffan. Precis som jag såg att mina barn hade gjort medan Sara lagade mat hemma på Gotland.

Ölbrygget steg 2 #blogg100

396218963_776c844a24_z

Det där var inte så lätt. Idag var det dags att hälla upp ölen på flaskor och stoppa i lite socker. Rätt meckigt med slangar och grejer. Blir nog att investera i lite hjälpmedel till nästa gång.

Men nu är flaskorna fyllda och kapsylerna är på. Om två veckor märker jag om jag lyckats eller ej.

Det är inte jag på bilden, men det är ju typ så det såg ut. Man ligger på golvet och försöker få i ölen i flaskan.

Jag känner också att göra 4 liter blir lite fånigt. Rätt mycket jobb för så lite öl.

Eller så köper jag en Braumeister.

Foto: Jason Pratt (CC BY)

Brygga lite öl i köket #blogg100

Äntligen.

Det är inte så lätt att få en 3-4 timmar för sig själv i köket. Men nu så.

Om ca två veckor ska det tappas upp på flaska, sedan ska det stå ytterligare två veckor. Så lagom till min födelsedag ska det gå att dricka är det tänkt.

Vad har jag lärt mig? Tre kastruller är bra att ha. Det behövs dessutom en enorm sil, och sedan en väldigt liten.

Har jag gjort andra missar så lär det inte visa sig på ett tag, i värsta fall inte förrän det ska provsmakas.

En rolig grej i sammanhanget är att jag fick tillbaka 150 kr av Amazon, eftersom tullkostnaden inte blev så stor som de hade trott.

Brooklyn Brew shop heter i alla fall stället som gör detta kit.

Nu är det läge att börja samla flaskor och designa etiketter.

900732_10151331025681394_174697783_o

895353_10151330986346394_365570040_o 897219_10151330986126394_1631739101_o

888684_10151331033896394_150489173_o

888767_10151331065741394_1943095275_o