Lite restaurangnyheter från Gotland

honestburger

Flippin & Cramby

Är det i sommar vi kommer att få en liten food truck-explosion på Gotland? Knappast troligt, men lite skoj ska det nog bli. För Orlandos Jamaican kommer tillbaka och den här gången har de med sig gäster. Vecka 28 kommer de att gästas av Flippin Burger som även lovat ta med sig sliders-trucken till Gotland. Vecka 30 gästas de av Jonas Cramby, det ser vi verkligen fram emot. De kommer att stå i Fårösund.

Mexican

Väldigt länge fanns det ett taco-hus på Adelsgatan och nachostallrik har det ju funnits på flera ställen. Men det har varit Santa Maria-tacos. Men det har nog inte funnits någon mexikansk restaurang vad jag kan minnas.

Men nu öppnar det en i Gothem! Gothems cantina y casitas.

Burgers

I Wisby Delis gamla lokaler blev det nya sushi-stället så kortvarigt att jag inte hann dit. Men nu ska det bli öl och burgare där. Jag applåderar konceptet med amerikanska burgare och craft beer men namnet kanske inte var det bästa: Brooklyn burger and beer.

Förresten, Amarillo har en ny slider på menyn. Har ej testat, men ryktena säger att den är lika bra som man förväntar sig.

Även Borgens bistro sägs ha nya hamburgare på gång. Återstår att testa.

Jag får återkomma med recensioner när det närmar sig!

Graffiti vid gamla skjutbanan i Visby

Tog en småblöt lunchpromenad till den gamla skjutbanan som ligger på det så kallade A7-fältet i Visby. Skjutbanan är lite av en fristad för målare och används flitigt, men är tyvärr också rätt nedskräpad.

Det finns några riktigt snygga målningar, men även en hel del klotter.

Bilderna är tagna med iPhone 5S, lätt färgjusterade och beskurna i Photoshop. Bilderna finns också på Flickr. Samtliga bilder är licensierad CC BY-NC-SA.

IMG_3524 IMG_3525 Fortsätt läsa ”Graffiti vid gamla skjutbanan i Visby”

Visbys nya parkbänkar

Visby är som bekant en av världens vackraste städer. Så när Region Gotland (kommunen alltså) satte upp nya parkbänkar tidigare i år, så reagerade jag lite på placeringarna av bänkarna.

Så på en joggingrunda idag passade jag på att fotografera de bänkar jag passerade, så att även du ska få njuta av utsikten. Jag glömde ett par stycken (Solberga och Stenkumlaväg/Gutevägen) och det finns säkert fler som jag inte vet om. Tipsa gärna!

Kolonigatan

DCIM105GOPRO

Vi börjar närmast hemmet. I utkanten av en hyfsat stor park, med en liten fotbollsplan och modern och bra lekplats, finns den här bänken. Men från bänken ser man inte parken, men man har desto bättre utsikt på Kolonigatan och på Klintegatan. Fortsätt läsa ”Visbys nya parkbänkar”

Springa lopp på Gotland 2014

Skärmavbild 2012-09-22 kl. 21.05.27

Jag har ju sedan jag flyttade hem till Gotland deltagit i lite lopp på Gotland. Bra träning och trevlig gemenskap. Eftersom jag tränar inför Stockholms halvmara i höst, så funderar jag på att ställa upp i lite lopp fram tills dess. Kanske till och med i en klubb.

Här är en lista med, för mig, intressanta lopp under året. Jag har bara listat de distanser som gäller för mig. Kolla in Roma IFs lista för mer lopp och distanser. Fortsätt läsa ”Springa lopp på Gotland 2014”

Gotlandstrafiken 2017 #blogg100

Gotlandstrafiken, den trafik som ska ta oss gotlänningar fram och tillbaka mellan fastlandet och Gotland, är ett hett ämne just nu. Inte så konstigt.

Vilken dag som helst nu kommer Trafikverket ut med underlaget till den upphandling som ska avgöra vem som ska få sköta färjetrafiken från 2017. Ett första förslag på upplägg kom från Trafikverket i början på året och de begärde in yttrande från bland andra Region Gotland.

Eftersom jag jobbade med projektet Rättvis Gotlandstrafik under februari så har jag avhållit mig från att vädra mina åsikter om detta.  Men nu vill jag skriva av mig lite, men ha då i åtanke att jag jobbat med detta på uppdrag av Region Gotland, men dessa åsikter är såklart mina egna.

Trafikverkets förslag

Det har redan skrivits miljontals tecken om trafiken och Trafikverkets förslag. I korthet gick det ut på att köra med tre färjor, varav två går med mötande trafik till Nynäshamn och den tredje går till Oskarshamn. De föreslog även sänkt hastighet till 18-24 knop, mot dagens 28 knop. Det har även sagts av infrastrukturministern att en viktig parameter i utformandet av upphandlingsunderlaget är att skriva det så att det kommer in flera anbud.

De skickade även med ett förslag på en tidtabell, men den kan vi lämna. Den var ogenomtänkt och det är dessutom operatören som bestämmer tidtabellen.

Men de gör två grava fel enligt mig, fel de fortfarande kan rätta till. Det ena är att fokusera på att få in flera anbud. Fokus ska givetvis ligga på att få så bra trafik som möjligt, med hög tillgänglighet, även på sikt, och om möjligt till ett bra pris. Ska Gotland hänga med i utvecklingen och inte börja backa kraftigt så krävs det möjligheter för gods att fraktas dagligen och känslan av att det finns bra kommunikationer till och från ön måste upprätthållas.

Det är dessutom inget som säger att ett annat rederi än nuvarande skulle göra det bättre. Tvärtom. Styr med hårt ställda krav och skriv gärna in krav på mer öppenhet och redovisning av var pengarna tar vägen. Får man 400 miljoner av statens, våra, pengar, vill vi ha lite insyn också. De får gärna göra vinst, men vi vill veta hur.

Det andra felet är att fokusera på hastigheten. De utgår från att sänkt hastighet är lika med sänkt bränsleåtgång. Det är sant och det är bra. Men då utgår man från dagens färjor, som har ett par år på nacken. Det görs tekniska framsteg hela tiden och istället för att sätta hastighetsgräns borde de givetvis sätta en utsläppsgräns. Inte per tur utan som ett snitt över året.

Förslag

Så mitt förslag är att man säkrar tillgängligheten och att man gör det på lång sikt. Sätt miljömål med båtarna för att tvinga fram miljövänligare lösningar. Skulle det vara det viktigaste kravet för trafiken så löser rederierna det.

Variabel hastighet är nog ett måste. De flesta dagarna kan jag ta en halvtimme längre båtfärd. Speciellt om den tiden kan tjänas in på lite effektivare lastning och lossning. En båtbuss som kommer fram närmare avgång istället för att jag ska behöva vänta en timme i terminalen skulle göra det värt att vara på båten 30 minuter till. Att behöva stå i kö i 20 minuter för att komma av känns också väldigt onödigt.

Vissa turer kan gå fortare, de turer som har hög beläggning. Fredag och söndagar till exempel, och många av turerna sommartid.

Vi får anpassa oss. Det skulle dessutom vara en enorm fjäder i hatten för Gotland om vi drog vårt strå till miljöstacken med gotlandstrafiken. Något för övriga landet och framför allt Stockholm med sin biltrafik att ta efter.

 

 

 

Snowracer i Snäckbacken #blogg100

Igår gick det undan i backen. Snäckbacken är väl det närmaste Gotland har haft en slalombacke. När jag var barn så byggdes det upp en ramp så att det blev lite längre.

Men det som fanns räckte gott till oss. Snowracern gick som ett spett som ni ser i filmklippet ovan. Trevlig eftermiddag i solen och tack till Morgan & Skoog som hade dragit ihop och som dessutom filmade.

 

Visby ringmur #blogg100

Visby ringmur

 

Idag gick startskottet för ett fantastiskt spännande projekt. Jag kommer att vara kommunikatör i projektet Visby ringmur. Huvudmålet med projektet är inte bara att reparera den del som rasade. Minst lika viktigt är att ta reda på så mycket som möjligt i processen och sedan sprida den kunskapen. Det är verkligen ett unikt tillfälle att skaffa sig ny kunskap.

Bilden är tagen inne i det väderskydd som nu skyddar raset. På grund av rasrisken får man inte gå närmare. Det sitter fortfarande ett par ton sten som riskerar att ramla ner när som helst. Men väl där inne inser man hur stort raset är, omfattningen av det hela. Även en lekman som jag inser också det komplexa i att hitta rätt metoder, eftersom den här delen är byggd i olika etapper med olika metoder.

Läs mer om vad som är på gång på raa.se. Det kommer snart massor med mer information och har du tips på hur vi kan informera intresserade om den här processen så är det bara att höra av sig.

Rättvis gotlandstrafik #blogg100

Skärmavbild 2013-02-08 kl. 20.24.59

Det här är vad jag jobbat med en del av den här veckan. Snabbt har det gått. Uppstartsmöte i måndags, klockan 12.00 idag fredag tryckte vi på knappen och gick live.

Jag är med i projektet som mediestrateg. Det hela går ut på att vi samlar Gotland, genom Region Gotland och det trafikråd som de samverkar med, för att påverka regeringen och Trafikverket. Målet är att visa upp ett enat Gotland och visa att vi inte går med på försämrad trafik.

John Norrby har snabbt hackat ihop en WordPress-sajt som är navet, det är där vi samlar allt. Porten och diskussionsforumet är Facebook-sidan. Som redan nu har mer än 300 gillare och debatten är redan i full gång.

Andreas Sallmunds bistår med film, vi har bland annat gjort intervjuer med politiker och representanter i trafikrådet och filmat presskonferensen idag.
Övriga inblandande, förutom politiker och trafikråd, är ledningskontorets informatörer och reklambyrån Bild & reklam.

Det är ett oerhört roligt projekt. Att jobba i högt tempo med ett ämne som engagerar så hårt. Ska bli väldigt intressant att fortsätta arbetet och se vart det leder.

Skärmavbild 2013-02-08 kl. 20.25.27

Länkar

rattvisgotlandstrafik.se

facebook.com/rattvisgotlandstrafik

Filmerna på Youtube

Fotomodell eller sell-out?

Det är frågan. Har man sålt sin själ till Gotlandsmedia nu, som jag har en förmåga att kritisera i tid och otid eller ska jag istället kalla mig för fotomodell? Jag ryckte in när de behövde en modell och hoppade på beställning. Blev ändå rätt ok. Om jag sedan tycker att det är exakt sådär roligt att vara med familjen på Kneippbyns sommarland är en annan sak.

Helt klart är i alla fall att mina barn nu börjar bli rätt vana med det här. Det är andra gången de är med på material som ska spridas över hela ön. Men de är väldigt duktiga på det.

Och nej, jag har inte skaffat en yngre fru, tjejen på bilden är Saras kollega Emmie som även tagit bilderna på oss.

Farmor, Love och Elsa är med på material för Region Gotland som ligger på flera vårdinrättningar över hela ön.

Gotland ska bli bäst i Sverige på IT

Idag på morgonen var IT-minister Anna-Karin Hatt gäst i God Morgon Almedalen och då nämnde hon att Region Gotland skulle skriva på en avsiktsförklaring där man mer eller mindre förbinder sig att leva upp till de högt ställda målen som regeringen satt med den digitala agendan.

Så klockan 13.30 utanför Donnerska huset hade en liten skara samlats för att bevittna det smått historiska ögonblicket. Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande, och Cecilia Schelin Seidegård, landshövding, skrev på ett papper.

I oktober 2011 lanserade regeringen strategin ”IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige”. För att möta de utmaningar som finns både internationellt och nationellt vill regeringen att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

– Gotlands breda satsning, där socknarna bygger fiber hem till alla fastigheter, ger oss unika möjligheter att bli ledande när den nationella agendan ska förverkligas, säger regionstyrelsens ordförande Åke Svensson.

Från gotland.se.

Som ni eventuellt kan höra i filmen (lite dåligt ljud) och läser i citatet ovan, så fokuserar Åke Svensson oerhört mycket på bredbandsutbyggnaden. Något som faktiskt regionen inte jobbar så mycket med eftersom det är privata krafter som driver den utvecklingen.

Inte ett ord om öppen data, inte ett ord om vad regionen tänker göra för att uppfylla det mål man nu satt för sig själva. Jag hoppas innerligt att det här inte bara är tomma ord för att skaffa sig billiga poäng inför IT-ministern utan att det faktiskt görs något.

Jag ska göra allt för att få vara med i de här diskussionerna, att få komma med inspel om vad som ska göras och jag bistår mer än gärna med tips om vilka personer som man ska prata med, som är bäst på det här i landet.

Annonsblad eller tidning?

Så här ser det ut när man går in på helagotland.se just nu. Fint va?

Är det en tidning eller är det ett annonsblad? Lockar det till läsning och därmed återkommande läsare? Eller skrämmer det bort läsarna?

Vi får se.

Idag fick jag besök av Radio Gotland

Idag stax innan lunch kom Jakob Larsson från Sveriges Radio Gotland förbi med mikrofonen i högsta hugg. Vi pratade om sociala medier och lite annat skoj. Jag sände givetvis allt via Bambuser. Vi glömde av det efter sändningen så jag tog faktiskt bort klippet från Bambuser eftersom vi pratade om lite gemensamma bekanta. Även om vi bara pratade gott om alla basketgubbar!

Så jag har klippt bort de bitarna och lagt upp det på Youtube istället.

Samtidigt så var eftersnacket rätt skönt och det kanske borde göras lite liknande fredagssändningar i framtiden? Lite enkel talkshow.

Dagens media om bilarna i gränden

Ok. Det här är sista inlägget, för nu, om bilarna som inte riktigt har koll på att gränden är lite för smal. Men det är lite kul när det blir lite genomslag i media på en liten pyttenyhet.

Bland annat blev Creperiets Ann-Sofie intervjuad av Östnytt:
Ligger även på Play Rapport.

DN skriver om det, via TT. Även SvD har samma TT-notis. Norrköpings tidningar väljer att ta in TT istället för koncernkollegans artikel. Ett tjugotal andra tidningar har även de tagit in TT-notisen.

Idag har både SR Gotland och Gotlandstidningarna uppmärksammat. Helagotland.se väljer dessutom att lyfta upp nyheten på bästa plats på webben just nu på måndagkvällen och de båda bilartiklarna har nu totalt ca 11 000 visningar.

Ny fastkilad bil i Visby

Foto: Ann-Sofie Selling
Foto: Ann-Sofie Selling (lånad med tillstånd).

Det här är nästan för bra för att vara sant. Idag hörde Ann-Sofie och de andra på Creperiet en duns i väggen. När de kommer ut så sitter det en ny bil fastkilad i gränden. (Här är gårdagens bil.)

Helt otroligt.

Uppdatering: Nu finns nyheten om bil nr 2 på helagotland.se. 

Gårdagens nyhet på Gotland.net klickades över 10 000 gånger på 20 timmar (Ajour.se har intervjuat) och bilderna de lade upp på Facebook delades och kommenterades otroligt mycket.

Vilket visar att det fanns ett hyfsat nyhetsvärde.

Idag har faktiskt helagotland.se lagt till en bild, men med fotokredd: läsarbild. Den notisen har fått över 5000 klick sedan den postades, och är överlägset mest klickad senaste dygnet. Men när ska tidningar börja skriva ut fotografens namn? Jag trodde att man var tvungen att göra det?

Det är också kul att både Ajour.se och Jonas Söderström plockar upp idén om hyperlokala bloggar som jag skrev om igår.

Johan Stenström har påpassligt skapat en t-shirt för tillfället också!

Bil kör fast i gränd, bilder saknas?

Det var inte första gången, och säkert inte sista gången. Men inatt var det en smartskalle, eller två, som försökte ta en liten genväg ner genom stan via den avslutande gränden på Vårdklockegatan i Visby. Den mynnar ut mellan metodistkyrkan och creperiet på Wallérs plats.

Bilen satt kvar under större delen av söndagen (kanske sitter den fortfarande där) men Gotlands enda nyhetssajt har bara en kort textnotis. Ingen bild. (Bilden i annonsen har inget med artikeln att göra.)

Så vitt jag vet har helagotland.se ingen bemanning i Visby på söndagar. Visst, det kan vara för mycket begärt med tanke på att det inte händer speciellt mycket. Så nyheterna sköts från Norrköping, vilket i alla fall är bättre än ingenting.

Men tidningarna, GA & GT, är väl i tjänst idag? De har ju en tidning att trycka inatt? Kunde ingen därifrån pallra sig ner de 1,6 kilometrarna det är (gångvägen) och knäppa en bild? Eller sparar de bilden till imorgon. För det har blivit en stor snackis. Ingen som passarer förbi Wallérs plats kan ju undgå att se bilen.

Till deras försvar ska jag säga att inte heller Sveriges Radio Gotland, som annars är så snabba och alerta, har en bild ute. Men jag tror att de och tidningarna kanske inte gjorde den bedömningen att det var en så stor nyhet. Men på en lugn skön söndag när det inte händer så mycket annat?

Polisrapporten kom för övrigt redan 03.20.

Men Gotland.net levererar

Gotland.net har dragit ner på sin nyhetsrapportering eftersom de inte hade resurserna. Vilket är synd. De ägs dessutom av Gotlandsmedia nu, som även äger och driver GA, GT och helagotland.se. Men de har i alla fall varit nere och tagit en bild och artikeln sprids just nu rätt bra på Facebook.

Det är helt klart tydligt att med en bild eller två, så är det plötsligt en rolig och intressant nyhet. Det tyder kommentarerna på Facebook om.

Finns det ingen annan som kan rapportera sådant här?

Vi snuddade vid den här diskussionen i fredags på #studiobronx, Jonas Söderström och jag. Varför finns det inte fler lokala bloggar som är som lokala nyhetssajter? Som rapporterar väldigt lokalt? En blogg som bara rapporterar senaste nytt från innerstan, en som bara handlar om affärerna på Östercentrum, en som bara handlar om det som händer i Hemse? Lokala nyheter relevanta för de som bor just där, eller känner någon som bor där, eller som själva har bott just där.

Om man sedan länkar ihop alla dessa lokala nyhetsbloggar på Gotland till en enda stor sajt där man flödar in allt som skrivs, så har man plötsligt en webbpalts som i snabbhet absolut kommer att klå till exempel helagotland.se. Förmodligen även i läsarmedverkan.

Om man dessutom parar detta med Bambuser (vars grundare var gäst just hos Studio Bronx, vilket ni absolut måste se) så har man helt plötsligt möjligheten att bevaka allt nyhetsvärdigt och annat roligt och intressant som händer.

Så nu är frågan, vem drar igång? Hur gör vi?

Dessutom måste inte bloggarna vara geografiskt begränsade. En blogg som bara rapporterar om innebandy, en om basket, en om resultaten i division 5 i fotboll, en om krogarna i Visby och så vidare.

Gotlands tidningar och önskeklassen

Önskeklassen Gotlands tidningar

Gotlands tidningar, GT, har en stor guldgruva i sitt arkiv. I hur många år som helst (sedan 70-talet?) har de fotograferat alla förstaklasser på skolorna på Gotland.

Nu lägger de ut en bild lite då och då på sin Facebook-sida, gärna klasser som folk har önskat att se. 

Det är genialiskt. Man taggar sig själv och de klasskamrater man har koll på och bilden sprids snabbt bland alla inblandade. Visst, det är få som berörs direkt av bilden, men är klassen från de åren man själv gick i ettan så kollar man så klart extra noga, och det är hur kul som helst när bilden börjar bli ordentligt upptaggad. Exponeringen blir ju väldigt stor när det taggas och delas.

Så enkelt, så liten insats rent resursmässigt, men som skapar så mycket glädje och engagemang. Så lokalt! Nu väntar jag såklart på Hörsne skola 81/82.

Uppdatering: Det enda man skulle kunna önska är ju att bilderna lades i ett eget album så man lättare hade koll. Nu ligger alla önskeklasser i ett album på Facebook. Har dessutom fått reda på att Julia Bendelin kan vara en av hjärnorna bakom detta.

Gotlands bästa webbplats 2012?

I morse fick jag tillfälle att på Radio Gotland (P4) berätta om min idé att dela ut pris till Gotlands bästa webbplats 2012.
En idé jag fick i höstas när jag var på Internetworlds Topp 100-fest.
Jag ser det som ett sätt att uppmärksamma de som gör ett bra jobb och att inspirera andra till att börja lägga mer resurser på sina webbplatser.
Åsa som sitter i styrelsen för Tillväxt Gotland lyssnade imorse så där är bollen redan i rullning. Kul!
Vi får se vad som händer. Jag skickar upp en länk till radion om jag hittar någon. Så får ni höra mina något morgontrötta stämma.
 
Nu finns det en länk. Här kan ni lyssna på mitt morgonpladder. 

Gotländska idrottsevenemang och Facebook?

DSC_0203
Foto: Marie Andersson (CC BY-NC-SA)

I tisdags var jag på Suderbys herrgård för att prata om hur de som arrangerar idrottsevenemang under samarbetet Idrottens ö kan använda sociala medier i sin marknadsföring.

Lite kort om tid gjorde att det blev rätt grundläggande men jag tänkte fortsätta här. På plats så berättade jag snabbt om lite statistik hämtat från Svenskarna och internet 2011 och fortsatte med att trycka på att hemsidan fortfarande måste vara navet. Huvudkanalen.

Hemsidan

Hemsidan ska vara uppdaterad med aktuell och relevant information. Här ska finnas de datum som kan vara intressanta. Som sista anmälningsdag, datum när det kommer mer information och så vidare.

Här ska det finnas kontaktuppgifter och länkar till bokning av resor och boende.

Här bör det finnas all info om tidigare evenemang med resultat, bilder och kanske till och med filmer.

Är verktyget för krångligt för alla att uppdatera, byt verktyg. Om ingen uppdaterar sidan kommer ingen att använda den.

Det gäller även att besökarna hittar den och att de hittar den viktigaste informationen på ett enkelt sätt. Inte för många klick.

Facebook

Starta en sida. Lägg upp all information om datum, plats och länkar till anmälnings- och bokningssidor.

Lägg upp bilder, länka till artiklar, blogginlägg och annat relevant. Fråga efter feedback, önskemål och andra synpunkter.

Under evenemanget ska det läggas upp bilder, resultat och viktig information om programändringar med mera.

Var inte rädd för att använda ett privat konto för att få hjälp med spridningen. Använd de nätverk ni har sedan tidigare.

Youtube

Det behöver inte vara så proffsigt. En bättre smartphone duger utmärkt till enklare filmer. Gör segerintervjuer. Filma med en systemkamera, klipp ihop och lägg på musik. Det finns massor av musik på nätet som är fri att använda.

Det knepigaste är ljudet. Men det finns gott om billiga lösningar för att förbättra ljudet både för telefonen och systemkameran.

Kolla dessutom upp Bambuser. En svensk gratistjänst som gör det busenkelt att sända live på nätet med hjälp av webbkamera eller mobiltelefon.

Flickr

Flickr är en väldigt bra bildtjänst jag skrivit om tidigare. Fördelen är att det är lätt att hitta bilderna man laddar upp så länge man döper bilderna korrekt. Det är också väldigt lätt att ange typ av licens så att det blir tydligt hur man får använda bilderna. Andra klubbar, tidningar, researrangören med flera kan lätt hitta bilder att använda och måste inte ringa och fråga om de får använda bilderna.

Det finns ju även en stor chans att andra redan har lagt upp bilder från evenemangen på Flickr, med en generös licens.

Läs mer om Creative Commons.

Bilden ovan är ett perfekt exempel på vad som finns på Flickr.

Kyrkogården

Tog en promenad med kameran på kyrkogården här i södra i Visby efter maten ikväll.

Uppdatering: Lite om hur det här gick till. Utrustningen: Nikon D90 och ett stativ. Apples Camera connection kit och appen Snapseed. Det var allt.

Den enda redigeringen är beskärning. Förutom den sista bilden som jag har dragit i lite grann.

Tyvärr försvinner EXIF-infon någonstans i kedjan iPad-Snapseed-Flickr. Men jag ska testa att lägga upp bilderna på det klassiska sättet också, med Photoshop.