Dags att tippa NBA-slutspelet

15 april. Dag 46 av blogg 100.

12971025_10153943461518463_3569597517338735748_o

Jag brukar försöka tippa slutspelet i NBA. SÅ blir det även i år. Förra året gick det väl hyfsat tror jag. Vissa lag skrällde men enligt min egen uträkning fick jag 20 poäng. 1p för rätt lag, 2p för rätt antal matcher. Man får lov att justera tipsen inför varje omgång.

Öst

Cleveland – Detroit, 4-1
Stan van Gundy coachar Detroit till en vinst.

Atlanta – Boston, 3-4
Boston avslutade starkt och Atlanta är inte så himla bra längre. Paul Millsap vinner dock 3 matcher åt Atlanta.

Miami – Charlotte, 4-3
Roligaste matchupen i första rundan. Miami vinner på att Wade har rutin och att Goran gör succé i första slutspelsserien i karriären.

Toronto – Indiana, 4-0
Lite överraskande att Toronto vinner 4 raka, men Indiana orkar helt enkelt inte.

Väst

Golden State – Houston, 4-0
Jag tror inte Warriors går med på att förlora en endaste match mot Houston. Det kommer kanske att vara lite jämnt i första men sedan blir det som ett expresståg genom Houstons illaluktande försvar.

Los Angeles C – Portland, 4-2
Roligaste matchupen i väst.

Oklahoma – Dallas, 4-0
Dallas har inget att sätta emot.

San Antonio – Memphis, 4-0
Memphis har inget att sätta emot.

 

Vi bevittnar historia just nu – Warriors och Steph Curry

14 april. Dag 45 av blogg 100.

Imorse hade jag satt klockan på 0440. Matcherna ska egentligen börja 0430 men det gör de nästan aldrig så jag brukar fuska lite. Det var sista matchen i grundserien. Nästan alla lag i NBA spelade inatt. I Easter Conference låg fokus på hur Miami, Charlotte, Boston och Atlanta skulle placera sig eftersom det avgör vem som får möta vem i slutspelet. Nu slutade alla dessa fyra lag på exakt samma poäng, men inbördes möten och annat gör att trean Miami får möta sexan Charlotte och fyran Atlanta möter femman Boston.

I Wester Conference spelade Houston för att nå sista slutspelsplatsen. Sacramento bjöd inget motstånd så Houston knep sista platsen. I övrigt var resten av matcherna betydelselösa. Det fanns dock en match som många väntat på i flera månader, Kobe Bryants allra sista match. Efter 20 säsonger i Los Angeles Lakers lägger han av. Några år för sent. Dock så blev hans sista match petad till ESPN2 eftersom Warriors hade chans att slå ett rekord som de flesta nog ansåg vara omöjligt.

När Golden State Warriors torskade mot Minnesota för att hamna på 9 förluster så var de tvungna att vinna de återstående 4 matcherna. Det hade inte varit så svårt om inte två av dessa varit mot ligans näst bästa lag San Antonio Spurs. En av matcherna var dessutom på Spurs hemmaplan, där Spurs inför Warriors-matchen inte hade förlorat en endaste gång i år.

Warriors vann den matchen. Och en mot Memphis, och en till mot Spurs. Så inför allra sista matchen hade 72 vinster och 9 förluster. Chicago Bulls rekord, som sattes säsongen efter att Jordan kom tillbaka från baseballen och blev förödmjukad i slutspelet, var på 72 vunna och 10 förluster.

Efter att Warriors vann hela mästerskapet förra året så sa många, till exempel legendaren Charles Barkley, att de bara hade haft tur. Inget av lagen de mötte i slutspelet hade ju alla sina bästa spelare friska. Visst. Men förra säsongen vann Warriors 67 matcher, vilket är extremt ovanligt. Och att vinna 16 matcher till i slutspelet är oerhört svårt, även om det andra laget inte har full bemanning.

Så de kände fortfarande att de hade lite att bevisa när de kom in till försäsongsträningen. Samtliga spelare kom in i riktigt bra form. Även om de hade firat guldet och rest världen runt så hade de tränat på egen hand.

Steve Kerr, deras coach som faktiskt spelade i det Bulls-lag som hade det tidigare rekordet, fick komplikationer efter en ryggoperation så han missade de 43 första matcherna. Luke Walton, assistant coach hoppade in.

De vann de 24 första matcherna. Det är den näst längsta obrutna segersviten i NBAs historia. När Kerr tog över hade de 39 vinster och 4 förluster. Då började det pratas om att Bulls-rekordet var nära.

Jämföra

När jag pratar med de som kanske var basketintresserade förr, på 90-talet men som inte följer det idag så brukar jag lägga upp det så här:

Minns ni Michael Jordan och Chicago Bulls när de var som bäst på 90-talet? Så bra är Golden State Warriors och Stephen Curry nu.

Visst. De har bara vunnit ett mästerskap. De har bara slagit rekordet som ingen någonsin trodde kunde slås. Men så dominant och så nyskapande och så skoningslös som Jordan var, så är Curry nu. Det finns såklart stora skillnader. Jordan var mycket mer atletisk, starkare, spänstigare. Curry är mindre, mindre muskler, hoppar inte som en galning.

Men har samma mentalitet. Han vägrar att förlora. Är laget i en svacka, om ingen annan kan stoppa i poäng så kliver han fram. Det brukar liksom bara säga pang pang pang så har han vänt matchen. 10-15 på ett par minuter är inget konstigt.

Förra säsongen slog han rekordet för antal trepoängare under grundserien. 286 kastade han i. I år? 402 stycken. Det är helt galet. Han skjuter dessutom dom med 45,4% vilket är näst bäst i ligan i år.

Hans totala skottprocent i år hamnade på 50,4%, 45,5% på 3p som sagt och straffkast 90,8%. Det gör att han är medlem i den väldigt exklusiva 50-40-90-klubben. Sju andra spelare är med. Bland dessa Larry Bird, Reggie Miller, Dirk Nowitzki och Kevin Durant. Och Steve Nash, som är den enda som har bättre trepoängsprocent än Curry. Men han sköt inte alls lika många.

Currys siffror, utslaget per minut, är i nivå med Michael Jordans. Här är lite topplistor från årets säsong. Det intressanta är att se hur stort avstånd det är ner till nummer två i många fall:

Skärmklipp 2016-04-14 21.59.58 Skärmklipp 2016-04-14 21.59.51 Skärmklipp 2016-04-14 21.59.42 Skärmklipp 2016-04-14 21.59.19 Skärmklipp 2016-04-14 21.59.12 Skärmklipp 2016-04-14 21.58.51 Skärmklipp 2016-04-14 21.58.46 Skärmklipp 2016-04-14 21.58.37 Skärmklipp 2016-04-14 21.58.01

Att Curry bara är åtta på 2-poängsprocenten kan tyckas futtigt. Men många av de andra spelarna är rätt stora killar som har extremt många av sina skott väldigt nära korgen.

 

Hur gick det för min NCAA-bracket 2016?

2 april. Dag 33 av blogg 100.

bracket2016

Det gick åt pipan. Jag var som vanligt ganska nöjd med min ’bracket’ och att Michigan State, med ’gotlänningen’ Denzel Valentine, skulle vinna allt. Nu åkte de ut i första matchen och efter det gick inget alls.

Jag har faktiskt inte ett enda lag i Final Four. De 62 poäng jag har dragit ihop är de 62 poäng jag kan få. Jag är på plats 825 334.

Men Final Four nu då?

Nu kommer jag att ha alla rätt, men det spelar mindre roll.

Jag tror att Villanova slår Oklahoma och att North Carolina vinner äver Syracuse. Sedan vinner North Carolina finalen på måndag.

538.com tror samma. De har ’Nova till 54% och UNC till 70%.

Joey Crawford – fd NBA-domare

29 mars. Dag 29 av blogg 100.

Ni vet när man i poddflödet väljer ett avsnitt av en podd och man fastnar totalt. Man sätter i lurarna och stänger ute barnen, man går en omväg till jobbet för att man vill lyssna klart, man lyssnar lite för länge i sängen innan man ska somna.

Joey Crawford var fram tills för några veckor sedan en av NBAs mest kända domare. Ja, man är kanske en inbiten dåre om man faktiskt håller koll på domarna också. Men det finns bara drygt 60 domare, typ, i NBA.

Joey Crawford har varit med sedan sent 70, tidigt 80-tal. Han är 64 år och kroppen började säga ifrån. När han dömde fjärde matchen i NBA Finals i juni låste sig knät och halvvägs in i årets säsong så tog det stopp. Han kände att när han tänkte mer på hur han skulle kunna röra sig än på hur han skulle döma matchen så var det dags att lägga bort pipan.

Joey Crawford är dock inte vilken domare som helst. Av naturen är de flesta domare jag känner och känner till oerhört präktiga och korrekta människor. Inte bara på plan utan även utanför.

Hårda Joey

Inte Joey. Joey var hård. Joey hade svårt att anpassa sig till dagens teknik med kameror och mikrofoner överallt. Han sade inte till Timofey Mozgov att han skulle sluta snacka i NBA-finalerna i juni i år, han skrek: Shut up!

Vilket för Joey egentligen inte var något konstigt. Förutom att de har mikrofoner på sig hela tiden och ska vara de personer som ständigt håller huvudet kallt.

Inte som den gången när Tim Duncan var ny i ligan och Joey fick för sig att Tim Duncan satt på bänken och skrattade åt Joey. För är det något som Joey inte tålde var att någon ifrågasatte hans auktoritet. Han skickade ut Duncan från matchen och David Stern, chef för NBA på den tiden, stängde av Joey Crawford och det året var det enda året som Joey inte dömde en match i NBA Finals på 30 år. Det var inte första gången han skickade ut någon för att han tyckte att de ifrågasatte honom.

Till slut sökte han hjälp.

Det är fascinerande att lyssna, och är ni intresserade av NBA eller av hur en stenhård kille från Philly plötsligt inser att han måste söka hjälp för att behålla sitt jobb (och identitet) så lyssna. Jag rekommenderar via Overcast. 

Läs lite mer på Yahoo Sports. 

 

Min March Madness-bracket 2016

16 mars. Dag 16 av blogg 100.

Idag inleddes March Madness med de där knasiga förmatcherna (First Four) som de har nuförtiden. Men de är klara nu, så imorgon börjar The Tournament på riktigt!

De senaste 8-9 åren har jag haft rätt dålig koll på den amerikanska college-basketen och sedan ESPN America försvann från Canal Digital (och vi sade upp alla sådan TV) har jag inte sett så många matcher. Fortsätt läsa ”Min March Madness-bracket 2016”

När spelarna blir journalister

12 mars. Dag 12 av blogg 100.

Twitter, Snapchat, Instagram och Facebook, med flera, har redan sett till att basketspelarna har egna kanaler som de kan använda för att kommunicera med och till sina fans. Vissa spelare är 100% personliga, vissa visar upp hela spektrumet från bilder på familjen till sponsrade inlägg medan en del kör medvetna strategier med hjälp av någon PR-byrå.

Det här har ju hållit på rätt länge nu och senaste året är det Snapchat som är kanalen som gäller och där blir det verkligen de spelare med kraftfulla personligheter som sticker ut. Som fan är det superroligt, som kommunikatör är det superintressant. Fortsätt läsa ”När spelarna blir journalister”

Min alldeles egna topplista på NBA-spelare

10 mars. Dag 10 av blogg 100.

En lista med mina 20 favoritspelare i NBA just nu. Det är ingen lista underbyggd av statistik, ingen lista på de absolut bästa spelarna i NBA just nu. Det är helt enkelt en lista med 20 spelare som jag gillar att kolla på, som jag tycker har en bra inställning eller som är både bra och coola.

Jag har utelämnat några av de gamla spelarna, det kanske kommer en topp tio med gamla spelare som fortfarande är aktiva. Men inte idag. Fortsätt läsa ”Min alldeles egna topplista på NBA-spelare”

Historien om skottklockan i NBA

8 mars. Dag 8 av blogg 100.

ncb_shotclock24_576

“Pro basketball would not have survived without a clock,” said Danny Biasone.

Fördelen med att vara hemma och sjuk är att man hinner skriva lite längre inlägg. Efter att ha lämnat Love på skolan så lyssnade jag på ett avsnitt av Roman Mars roliga podcast 99% Invisible. Det handlade om hur basketen tillkom och lite splittrat hit och dit om hur det gick till när dunken förbjöds i college-basketen mitt under brinnande raskonflikter men även om hur trepoängslinjen kom till och hur den har förändrat spelet. Fortsätt läsa ”Historien om skottklockan i NBA”

NBA Playoffs 2015 – så här kommer det att gå

Ikväll startar slutspelet i NBA. Äntligen. Så här är mina tankar om hur det kommer att gå i de olika matcherna. Jag uppdaterar med resultaten efterhand.

ÖST

Atlanta Hawks (#1) – Brooklyn Nets (#8)
Atlanta vinner med 4-1 i matcher. De borde vinna med 4-0 men de är kanske inte direkt slutspelsproffs. Brooklyn har inte mycket att sätta emot, men en match kniper de nog.
Hawks – Nets, 4-2. Ser man på, Brooklyn överraskade och vann två matcher!

Toronto Raptors (#4) – Washington Wizards (#5)
Toronto vinner med 4-3 i matcher. Fast de har sladdat rejält under andra halvan av säsongen och Wizards har ryckt upp sig.
Raptors – Wizards, 0-4. Ojojoj, det hade jag inte väntat mig. Det här var nog det sista vi såg av det här Toronto-laget.

Chicago Bulls (#3) – Milwaukee Bucks (#6)
Chicago vinner med 4-1. Bucks gick till slutspel med nöd och näppe och Bulls har börjat spela ihop sig efter att Rose kom tillbaka. Gasol och Noah har ju bara gått och väntat på slutspelet dessutom.
Bulls – Bucks, 4-2. Bucks låg under 0-3, vann två raka och torskade sedan med över 50 poäng!

Cleveland Cavaliers (#2) – Boston Celtics (#7)
Cleveland vinner med 4-0. Lebron är bästa spelaren i första rundan, det finns ett sug efter att visa att de tillhör favoriterna och de har spelat riktigt bra sedan han kom tillbaka från sin semester.
Cavs – Celtics, 4-0.

Conference semifinals

Sedan kommer Atlanta att slå Toronto Washington med 4-1 i matcher och Cleveland slår Chicago med 4-2.
Atlanta – Washington, 4-2. Paul Pierce = The Truth!
Cleveland – Chicago, 4-2. Jag sa ju det!

Conference finals

I Conference finals vinner Cleveland med 4-2 mot Atlanta. Fan, det blev 4-0. Alla var skadade. 

VÄST

Golden State Warriors (#1) – New Orleans Pelicans (#8)
Warriors vinner med 4-1. De kan tänkas förlora redan i första matchen, och om de gör det, kommer de att vinna resterande matcher med minst 20p per match. Pelicans har vunnit mot Warriors, men jag tror inte de tar mer än en match.
Dubs – Pelicans, 4-0. 

Portland Trailblazers (#4) – Memphis Grizzlies (#5)
Memphis vinner med 4-2. De har sladdat rejält mot slutet men är ett bra lag, och jag tror att de är sugna att visa vad de går för i slutspelet.
Blazers – Grizzlies, 1-4. Portland ramlade ihop som ett korthus.

Los Angeles Clippers (#3) – San Antonio Spurs (#6)
Spurs vinner med 4-3. Första rundans absoluta roligaste matchup. Men Spurs är Spurs och Clippers har inte lagkemin att vinna mot Spurs.
Clippers – Spurs, 4-3. Vilken fantastisk serie!

Houston Rockets (#2) – Dallas Mavericks (#7)
Houston vinner med 4-2. Dallas har ingen som kan spela försvar på James Harden och de har typ inget anfall. Dirk kommer att vara Dirk, men det räcker inte.
Rockets – Mavs, 4-1. 

Conference semifinals

Sedan vinner Warriors över Grizzlies med 4-1 i matcher, Spurs Clippers slår Rockets med 4-3.
Warriors – Grizzlies, 4-2. Grizzlies vann två innan Warriors lurade ut tricket.
Clippers – Rockets, 3-4. Ajajaj. Inte bara jag som gissade fel. Men Clippers tog slut.

Conference finals

Warriors slår Rockets Spurs med 4-1, eftersom Rockets Spurs kommer att vara helt slut efter rundan mot Clippers Rockets. Där hade jag rätt i alla fall. 

NBA Finals

Återkommer med en uppdaterad förutsägelse, men Warriors vinner över Cavs med 4-2 i matcher. Steph Curry blir givetvis Finals MVP.

Michael Jordan

play_g_jordan1x_576

Det finns ungefär 1 000 000 böcker om hur man blir motiverad, om hur man lyckas, om livscoachande.

Men när jag behöver få lite jävlar anamma, då kollar jag klipp med Michael Jordan.

Får fortfarande gåshud när jag ser sista 20 sekunderna av match 6 i serien mellan Bulls-Jazz. Jordan snor bollen och sedan kommer The Shot. Det som kunde ha blivit hans allra sista skott i NBA om han inte bestämde sig för en comeback i Washington Wizards.

NBA-tipset 2014-2015

På tisdag, eller är det onsdag, sätter NBA igång igen. Här är mina tips inför säsongen.

Finalister. Spurs – Cleveland. Spurs vinner igen.

Conference Finals. Clippers – Spurs. Cleveland – Bulls.

MVP. LeBron.

Coach of the year. David Blatt.

Miami? Börjar uselt, spelar sedan rätt bra februari-mars, sedan skadas Wade och allt går åt pipan. Går till slutspel, men åker ut i första rundan. Kanske mot Cleveland?

Lag som kommer att bli roliga att följa: Cleveland, såklart. Bulls, Hornets, Pelicans, Wizards. I West följer vi Spurs (såklart). Warriors, Clippers och Phoenix Suns.
Och ibland kollar vi Minnesota för att se när Ricky Rubio slänger alley oops till ungdomarna.

Basket-VM 2014 på svensk TV

worldcup

Imorgon startar basket-VM igen. Denna gången i Spanien och det verkar som om Spanien och USA kommer att göra upp om guldet. Ser dock att bröderna Gasol kommer att få svårt att stoppa Anthony Davis nu när han har Derrick Rose med sig. Dessutom kommer Steph Curry och Klay Thompson, och kanske till och med James Harden, att springa sönder de flesta försvarslinjer hos motståndarna.

För att se det på svensk tv verkar det som om Viasat Sport och Viaplay är enda alternativet. Om ni vet fler alternativ tar jag tacksamt emot tips.

Intressanta matcher på tv (Viasat Sport / Viaplay om inte annat anges)

Lördag 30 augusti
17:55 – 20:00 Frankrike-Brasilien
21:20 – 23:30 USA-Finland

Söndag 31 augusti
21:20 – 23:30 Turkiet-USA

Måndag 1 september
19:50 – 21:50 Puerto Rico-Grekland
21:50 – 00:00 Brasilien-Spanien

Tisdag 2 september
17:20 – 19:30 USA-Nya Zeeland

Onsdag 3 september
17:50 – 20:00 Serbien-Brasilien
21:50 – 00:00 Spanien-Frankrike

Torsdag 4 september
17:20 – 19:30 Ukraina-USA

 

Bingo! #blogg100

Skärmavbild 2013-04-18 kl. 01.01.22

Där satt den. I måndags när jag kom hem så genomled jag en av de tristaste basketmatcher jag sett på många år. Charlotte Bobcats mötte Toronto Raptors. Båda lagen består av spelare som blivit över när de bästa lagen valt. Typ

Men det var de två lagen som saknades innan jag kunde ropa bingo!

VI började redan förra säsongen, Oskar och jag. Jag funderade på det här med att jag alltid kollar samma lag hela tiden. Att man då inte kollar Cleveland och Kyrie Irving till exempel. Eller Portland och Damian Lillard.

Så vi startade en NBA-bingo. Först att se minst en match med samtliga lag vinner en öl. I teorin, med extremt bra planering, skulle det räcka med 15 matcher. Men det är ju inte så skoj.

I teorin hade det räckt att se alla matcher som spelas inatt.

Jag har istället sett Miami möta nästan alla lag.

Efter nattens 15 matcher är grundsäsongen slut. Snart börjar slutspelet. Då är det bara 16 lag kvar. Jag gissar att det blir Oklahoma och Miami i final i år igen. Jag gissar att Miami vinner med 4-1. Igen.

 

Jordan Rules #blogg100

hotdogstand.001

Inatt förlorade de. Det blev 27 vinster i rad för Miami Heat men ett oerhört taggat Chicago Bulls, utan Derrick Rose och Joakim Noah, satte stopp för Miami.

Mycket tack vare ett väldigt fysiskt spel, framför allt på Lebron James. Lebron fick inga enkla dunkar eller layups. Kirk Hinrich tog hellre en foul och en stor Lebron över sig, två gånger, än att ge honom enkla poäng.

Det påminner mig om en sak. Hur Detroit Pistons hanterade Michael Jordan. Det här är Chuck Dalys ord om det som kom att kallas Jordan Rules:

If Michael was at the point, we forced him left and doubled him. If he was on the left wing, we went immediately to a double team from the top. If he was on the right wing, we went to a slow double team. He could hurt you equally from either wing—hell, he could hurt you from the hot-dog stand—but we just wanted to vary the look. And if he was on the box, we doubled with a big guy.

The other rule was, any time he went by you, you had to nail him. If he was coming off a screen, nail him. We didn’t want to be dirty—I know some people thought we were—but we had to make contact and be very physical.

Det roliga är att det faktiskt finns en Wikipedia-sida för det här.

Mer om Miami Heat och deras ’win streak’, och Top 10 från de 27 matcherna.

March Madness Bracket #blogg100

Skärmavbild 2013-03-21 kl. 21.10.52

Idag började slutspelet i amerikanska college-basketen. Det är tradition på arbetsplatserna i USA att man fyller i en så kallad bracket. Man tippar helt enkelt vilka lag som går vidare och slutligen vinner hela turneringen.

I år har jag extremt dålig koll på vilka lag som är heta och vilka som kan tänkas skrälla mot de lag med högre seedning.

Här finns min bracket, och än så länge har jag gissat rätt på de två tre matcher som spelats hittills.